COPIII SE INTELEG BINE



08_07_16_refugium.jpgDeja a devenit o frumoasa traditie ca in fiecare vara organizatia non-guvernamentala Salvati Copiii Moldova, cu sprijinul Reprezentantei ICNUR in Republica Moldova si Comisia Europeana, sa organizeze odihna pentru un grup numeros de copii din categoria celor defavorizati.

Astfel, in perioada 18- 28 iunie, un grup de copii din familii refugiate in Moldova, dar si din citeva localitati din zona afectata de conflictul militar din 1992, inclusiv copii vulnerabili care provin din familii cu venituri mici, familii numeroase, monoparentale sau in care ambii parinti sunt cu disabilitati, s-au odihnit la Tabara Andries din comuna Ivancea, Orhei.

Organizarea taberei a fost axata pe obiective precum odihna si intremarea copiilor in perioada de vara, educatia civica si eliminarea muncii copiilor prin educatie.

Pe parcursul celor 10 zile au fost organizate activitati cultural-distractive si educative, copiii siind antrenati si in diverse concursuri cognitive si competitii sportive. Ziua Desenului a constat in implicarea celor mai talentati copii intr-un concurs in care acestia au raspuns temei Educatia si munca in viata copiilor.

In cadrul proiectului AENEAS au fost desfasurate trei sesiuni de educatie civica pentru copiii din familiile refugiate, solicitante de azil si copiii bastinasi, in care s-a urmarit scopul integrarii acestora in comunitatea locala, iar pentru o mai buna cunoastere a istoriei Moldovei a fost organizata o excursie la Complexul cultural-istoric Orheiul Vechi.

Pe data de 27 iunie a fost organizat un concert cu genericul „Locul copilului este in scoala, iar munca lui e cartea", sustinut de binre-cunoscuta si apreciata formatie „Snails".

Zilele de deschidere si inchidere a Taberei au constituit o activitate multiculturala in care copiii de diferite nationalitati au declamat poezii in limba romana si in limbile de origine si au prezentat un adevarat concert cu dansuri si cintece nationale afganeze, sudaneze, cecene, arabe etc.