PROGRAMUL NATIONAL DE ABILITARE ECONOMICA A TINERILOR CA FIIND DISCRIMINATORIU PENTRU TINERI



Guvernul intentioneaza sa faciliteze crearea sau dezvoltarea a circa o mie de afaceri initiate de catre tineri in localitatile rurale si in orasele de resedinta ale raioanelor. Actiunile se includ in Programul National de Abilitare Economica a Tinerilor, program calificat de catre societatea civila drept discriminatoriu pentru tinerii din municipiile Balti si Chisinau, transmite Agentia DECA-press.

„Volumul finantarii fiecarei business-plan se estimeaza pana la 300 de mii de lei, 40 la suta dintre care preconizandu-se a se oferi drept grant nerambursabil, iar restul drept imprumut cu o dobanda de doar 12 procente, termenul maximal al imprumutului fiind de pana la 5 ani”, sustine vice-premierul Victor Stepaniuc.

In cadrul unei intrevederi cu societatea civila din raionale de nord ale republicii, vice-ministrul Ministerului Economiei si Comertului Iurie Munteanu a declarat ca in cadrul programului vor fi finantate procurarea echipamentului pentru afaceri care presupun activitatea de producere, prestarea serviciilor, nefiind eligibile comertul cu tutunul si producerea pesticidelor. Pentru program, sunt eligibili tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, care doresc sa desfasoare o activitate economica in localitatile rurale.

In acelasi timp, tinerii prezenti la intrunire au ripostat demnitarilor ca suma de 300 de mii de lei este insuficienta pentru a procura echipament pentru o afacere de producere viabila si profitabila. La randul lor, reprezentantii societatii civile din Balti au contestat actiunile Guvernului privind excluderea tinerilor care vor sa initieze afaceri in municipiile din republica. „Noi am crescut in oras, am absolvit universitati si stam acasa fara a avea un loc de munca. Suntem nevoiti sa plecam peste hotare la munca, iar domniile voastre ne excludeti din program sau ne invitati sa plecam la tara ca sa ne ocupam de afaceri, desi nu cunoastem specificul rural. Este o discriminare fata de locuitorii municipiului”,  au acuzat autoritatile centrale un grup de tineri din Balti.

Programul National de Abilitare Economica a Tinerilor va fi desfasurat pana in anul 2010 de Ministerul Economiei si Comertului, Ministerul Finantelor si Ministerul Educatiei si Tineretului in colaborare cu 11 banci comerciale din republica.

DECA-press