PESTE 650 DE DETINUTI AU BENEFICIAT IN ULTIMII TREI ANI DE ASISTENTA PSIHO-SOCIALA SI JURIDICA



Peste 650 de detinuti au beneficiat in ultimii trei ani de asistenta psiho-sociala si juridica in faza de pregatire pentru eliberare. Sprijinul in cauza se ofera in ultimele 6 luni de ispasire a pedepsei in penitenciar si este necesar pentru a facilita integrarea sociala a fostilor condamnati, transmite Info-Prim Neo cu referire la Institutului de Reforme Penale (IRP), organizatie non-guvernamentala care apara interesele persoanelor private de libertate.

Dorina Ardeleanu, coordonator de proiect IRP, a mentionat in cadrul unei mese rotunde ca detinutii ar trebui sa fie pregatiti pentru eliberare inca din momentul in care intra in penitenciar. Cele sase luni rezervate actualmente pentru reabilitare este o perioada insuficienta, tinand cont de faptul ca, de regula, detinutii isi pierd toate legaturile cu lumea din afara penitenciarelor, este de parere sursa citata.

Potrivit consilierului de reintegrare sociala din cadrul Centrului de j ustitie comunitara din municipiul Chisinau, Aliona Cojocaru, serviciile de asistenta psiho-sociala si juridica ajuta ex-detinutii sa perfecteze acte, sa gaseasca un loc de munca sau un loc temporar de trai. Aliona Cojocaru a declarat pentru Info-Prim Neo ca in momentul eliberarii din detentie persoanelor li se elibereaza un document numit forma nr. 9, care inlocuieste buletinul de identitate pe o perioada de trei luni, timp in care ex-detinutul trebuie sa-si perfecteze buletinul de identitate. Acest act de identitate provizoriu, insa, nu permite angajarea in campul muncii, intrucat nu este recunoscut de catre angajatori.

Consilierul de pregatire pentru eliberare in cadrul institutiei penitenciare nr. 9 Pruncul, Liliana Astrahan a precizat pentru Info-Prim Neo ca persoanele care au fost private de libertate apeleaza la serviciile de asistenta psiho-sociala si juridica pentru ca le este foarte greu sa se integreze in societate. In momentul in care fostii detinuti se angajeaza neoficial in campul muncii acestia, de regula, au probleme de genul neachitarii salariilor, spune sursa citata.

In 6 penitenciare din Moldova exista unitati de pregatire pentru eliberare: in penitenciarul nr. 9 de la Pruncul, nr. 18 din Branesti, nr. 6 din Soroca, nr.3 din Leova, nr. 2 Lipcani si nr.7 Rusca. La fel, in Moldova mai activeaza 11 centre de justitie comunitara.

In penitenciarele din R. Moldova isi ispasesc pedeapsa mai mult de 10 mii de persoane.

Asistenta pentru detinuti se acorda in cadrul proiectului "Consolidarea societatii civile in Moldova: Grupuri marginalizate. Reintergrarea sociala a ex-detinutilor". Proiectul, care se va incheia in primavara anului 2009, este realizat cu suportul financiar al Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala (SIDA) si al fundatiei SOROS Moldova.

 

www.info-prim.md