ORGANIZATIILE NEGUVERNAMENTALE DE MEDIA SEMNALEAZA UN NOU CAZ DE AGRESARE A JURNALISTILOR



Organizatiile neguvernamentale de media isi exprima protestul in legatura cu un nou caz de agresare a cameramanului Ghenadie Brega, de la postul Eu TV, transmite Info-Prim Neo cu referire la o declaratie comuna a sapte ONG-uri.

Pe data de 9 iulie, Ghenadie Brega a venit la Procuratura municipala din Chisinau pentru a lua imagini cu unul dintre tinerii anchetati in cazul forumistilor acuzati ca ar fi lansat chemari publice la rasturnarea prin violenta a oranduirii constitutionale. A fost atacat, insa, fizic si verbal, de catre o persoana in civil iesita din sediul Procuraturii. Desi Ghenadie Brega l-a anuntat ca este jurnalist si ca filmeaza in mod legal in curtea unei institutii publice, persoana in civil l-a somat in mod brutal sa plece si a lovit in cateva randuri in camera de luat vederi, se spune in declaratie.

Organizatiile de media fac apel catre autoritati sa ia masuri pentru identificarea si pedepsirea vinovatului in acest caz, precum si in alte cazuri de agresiune impotriva jurnalistilor. „Cerem respectarea cu strictete a dreptului de acces la informatie in conformitate cu legislatia in vigoare si normele internationale", mentioneaza semnatarii.

Declaratia este semnata de Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Asociatia Presei Electronice, Uniunea Jurnalistilor din Moldova,
Centrul Acces-Info, Centrul de Investigatii Jurnalistice si Comitetul pentru Libertatea Presei.