MONITORI IN ETATE APARA INTERESELE VARSTNICILOR DIN LOCALITATE



Persoane in etate din 10 localitati din Moldova beneficiaza de asistenta din partea organizatiilor straine. Rezultatele primului an al proiectului „Realizarea drepturilor persoanelor in etate in R. Moldova” au fost facute publice in cadrul unei conferinte de presa, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit coordonatorului proiectului, Tatiana Sorocan, in primul an de implementare s-au reusit multe pentru ca oamenii in etate sa simta grija din partea organizatiilor internationale si din partea voluntarilor, sa duca o viata demna, sigura si sanatoasa. Au fost instruiti 20 de monitori-persoane in etate din 10 localitati pentru a putea aplica metode de monitorizare la nivel local si management participativ, care reprezinta si apara interesele persoanelor in etate din localitate.

Totodata, spune sursa citata, pe parcursul acestui an 215 voluntari, de asemenea persoane in etate, au acordat asistenta sociala si suport in cadrul vizitelor la domiciliu pentru 232 de beneficiari selectati dupa criteriul varsta inaintata si vulnerabilitate majora. La identificarea acestor persoane si-au adus aportul primariile si medicii din familie din localitati si Departamentul Asistenta Sociala.

In acelasi timp, au fost identificate necesitatile a 2133 de familii. Rezultatele au fost cuprinse intr-un studiu, care reflecta calitatea vietii persoanelor in etate in zonele rurale si urbane.

Vorbitorii au mentionat importanta implementarii unui astfel de proiect in conditiile in care persoanele in etate din R. Moldova nu beneficiaza de pensii decente si supravietuiesc cu greu. Ei au specificat ca proiectul in cauza are menirea de a imbunatati si a spori accesul persoanelor de varsta a treia la servicii si garantii sociale, de a consolida capacitatea organizatiilor formate din persoane in etate sa monitorizeze serviciile acordate acestei categorii de catre stat.

Proiectul „Realizarea drepturil or persoanelor in etate in R. Moldova” este implementat de HAI/Irish Aid Project, in parteneriat cu ONG-ul „Respiratia a doua”.

www.info-prim.md