SOCIETATEA CIVILA L-A ATENTIONAT PE PRESEDINTELE APCE DESPRE PROBLEMELE IN R. MOLDOVA



Reprezentanti ai societatii civile au adus la cunostinta presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Lluis Maria de Puig, problemele grave din R. Moldova. Intrevederea dintre presedintele APCE si reprezentantii a 12 organizatii neguvernamentale a avut loc in seara zilei de marti, 8 iulie, fara accesul presei.

Solicitat de Info-Prim Neo, Eugen Revenco, director de programe la Asociatia pentru Politica Externa (APE), a declarat ca in cadrul intrevederii a atras atentia asupra faptului ca APCE si raportorii pentru R. Moldova au indicat eronat precum ca Parlamentul de la Chisinau si-a intarit pozitiile de organ legislativ prin prisma separarii puterilor in stat. „Acest lucru a fost foarte putin vizibil, legislativul fiind condus, daca nu de o singura fractiune, atunci din afara”, a spus expertul APE. „Un element discutabil, in opinia noastra, este si impactul Transnistriei asupra democratiei din R. Mol dova si aici Lluis Maria de Puig a fost de acord ca raportul prezentat Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei nu a fost tocmai reusit. Exista lacune, dar e salutabil faptul ca e deja un inceput”, mentioneaza Eugen Revenco. Reprezentantul APE a abordat, de asemenea, subiectul persecutiilor de catre serviciile speciale si politie a persoanelor care isi exprima liber opinia, inclusiv prin intermediul internet-ului. S-a discutat si cazul represiunilor aplicate adeptilor unor formatiuni politice.

Potrivit lui Eugen Revenco, presedintele APCE a venit la Chisinau cu mesajul ca R. Moldova trebuie sa accelereze reformele. „Consiliul Europei asteapta demult indeplinirea angajamentelor asumate de tara noastra, solutii concrete si nu doar promisiuni de genul ca o sa reusim ceva candva sa implementam”, a subliniat expertul. Potrivit lui, oficialul european s-a referit si la interesul R. Moldova de integrare europeana. A observat progresele care au fost facute de autoritati. A remarcat si domeniile critice in care Europa asteapta rezultate concrete. Acestea ar fi: reforma Procuraturii, independenta justitiei, libertatea de expresie, combaterea coruptiei, reforma administrativa si conditiile municipalitatilor. O tema aparte a constituit-o pregatirea pentru alegerile parlamentare din 2009.

Presedintele Asociatiei Presei Electronice (APEL), Alexandru Dorogan, a spus ca i-a vorbit lui Lluis Maria de Puig despre situatia mass-media din R. Moldova, unul din domeniile de care s-a preocupat CoE si R. Moldova, inclusiv Parlamentul in actuala componenta prin adoptarea Codului audiovizualului. Monitorizarea pe care o efectueaza APEL impreuna cu 10 ONG-uri media a demonstrat ca pe acest segment exista inca o serie de neajunsuri. In primul rand, se resimte controlul politic care se exercita asupra Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA). De asemenea, nu s-au produs schimbari in politica editoriala a companiei p ublice „Teleradio-Moldova”. Astfel, programele de actualitati de la posturile publice nu sunt de informare, dar mai mult de formare a imaginii guvernarii. Audierea in Parlament a raportului de activitate a CCA pe anul 2007 a fost una formala si a demonstrat ca, deocamdata, legislativul nu este interesat in schimbari esentiale in domeniul audiovizualului, a spus Alexandru Dorogan.

Presedintele Asociatiei „Promo-Lex”, Ion Manole, l-a informat pe presedintele APCE despre problemele locuitorilor din regiunea transnistreana. „I-am adus la cunostinta ca pentru cei peste 400 mii de cetateni ai R. Moldova, care locuiesc in stanga Nistrului, Constitutia si legislatia tarii sunt legi moarte”, a declarat pentru Info-Prim Neo Ion Manole. Desi sunt cetateni cu drepturi depline, atunci cand se adreseaza autoritatilor constitutionale cu anumite probleme, primesc de fiecare data raspunsuri de felul: „ nu detinem controlul asupra ace stui teritoriu, la moment nu va putem ajuta”. Ion Manole a subliniat ca aceasta atitudine constituie o grava incalcare a drepturilor omului, statul nerespectand Conventia pentru drepturile omului pe care a ratificat-o in 1998. Presedintele „Promo-Lex” i-a inmanat oficialului european publicatiile elaborate de ONG – Raportul privind drepturile omului in Moldova in 2006 si Studiul „Drepturile omului in regiunea transnistreana” (2007). Potrivit lui Ion Manole, presedintele APCE a mentionat ca Moldova ramane sub monitorizarea CoE si si-a exprimat speranta ca alegerile parlamentare din 2009 se vor petrece intr-un cadru democratic.

Presedintele APCE, Lluis Maria de Puig se afla pentru prima data intr-o vizita oficiala in R. Moldova, intre 6 – 9 iulie curent.

www.info-prim.md