COALITIA PENTRU APARAREA FAMILIEI SI MORALITATII ANUNTA PROTESTE IN MASA



Reprezentantii Coalitiei pentru Apararea Familiei si Moralitatii (CAPFM) anunta ca ca vor organiza proteste in masa, daca din proiectul de Lege privind combaterea discriminarii nu va fi eliminata notiunea „orientare sexuala”, transmite Info-Prim Neo.

Declaratia a fost facuta publica marti, 8 iulie, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta ca urmare a faptului ca nu s-a ajuns la o intelegere cu Ministerului Justitiei asupra solicitarii in cauza.

Potrivit preotului bisericii evangheliste „Sfanta Treime” din Chisinau, Vasile Filat, reprezentantii Ministerului Justitiei au motivat pastrarea sintagmei prin necesitatea conformarii la legislatia internationala, mentionand, totusi, ca solicitarea Coalitiei va continua sa fie examinata ca peste 2.3 saptamani sa fie propusa o varianta de compromis.

Preotul din cadrul Mitropoliei Moldovei, Vasile Ciobanu, sustine ca respectiva lege este o subminare a mor alitatii, a societatii ortodoxe formate de sute de ani si un atac la institutia familiei. Daca familia intra intr-un proces de dezintegrare, atunci acelasi lucru se va intampla si cu intreaga societate, crede preotul Vasile Ciobanu.

Cezar Salahor, preot in cadrul Mitropoliei Basarabiei, este de parere ca orice lege care nu are tangente cu moralitate se prabuseste, deoarece aceasta trebuie sa mentina echilibrul intr-o societate.

Reprezentantii ortodoxiei spun ca nu inteleg ce presupune sintagma „orientare sexuala”. In opinia lor, cu motivatie sexuala pot fi considerati nu doar homosexualii si lesbienele, ci si pedofilii, zoofilii sau alte persoane cu manifestari de acest gen.

In opinia preotului Vasile Filat, diversitatea sexuala nu e o boala genetica, ci una psihica. Sursa citata propune minoritatilor sexuale sa-si manifeste sentimentele in spatiul privat, fara a cere existenta unei legi care ar permite formarea familiilor intre persoa ne de acelasi gen.

Organizatorii conferintei afirma ca, in cadrul campaniei „Nu homosexualitatii in R. Moldova”, au fost colectate aproximativ 15 mii de semnaturi, care ilustreaza atitudinea societatii in aceasta problema. Semnaturile au fost depuse la ministerul Justitiei.

Coalitia crede ca, prin omiterea notiunii „orientare sexuala” minoritatile sexuale de pe teritoriul Republicii Moldova nu vor avea asigurate drepturi si tratamente egale in sfera politica, economica, sociala si culturala.

CAPFM s-a constituit dupa evenimentele din 11 mai, cand minoritatile sexuale au intentionat sa organizeze pentru prima data la Chisinau marsul „Toti diferiti-toti egali”. Coalitia este alcatuita in prezent din circa 15 asociatii, reprezentanti ai bisericilor, precum si persoane particulare.

www.info-prim.md