JURISTII CAUTA SOLUTII PENTRU A GASI UN ECHILIBRU



Un grup de juristi, reprezentanti ai mai multor organizatii neguvernamentale, impreuna cu reprezentanti ai Parlamentului si ai mass-media discuta pe marginea oportunitatii adoptarii proiectului de Lege privind libertatea de exprimare, proiect care a demarat la initiativa Centrului Independent de Jurnalism (CIJ) ca rezultat al situatiei precare din R. Moldova la capitolul libertatea de exprimare si defaimare.

Proiectul de lege este readus in atentia societatii civile indeosebi ca o luare de atitudine fata de recenta initiativa a presedintelui Vladimir Voronin privind modificarea al. 8 al art. 16 din Codul civil privind excluderea despagubirilor materiale pentru prejudiciul moral cauzat prin defaimare, transmite Info-Prim Neo.

Eugen Rabca, jurist in cadrul Asociatiei Presei Independente, a declarat marti, 8 iulie, in cadrul unei mese rotunde ca proiectul de Lege cu privire la libertatea de exprimare este unul care are drept scop gasirea unui echilibru intre asigurarea dreptului la libera exprimare si informare, pe de o parte, si dreptul la apararea onoarei, demnitatii, reputatiei profesionale si a vietii private, pe de alta parte. „Totodata, proiectul vine sa transpuna intr-un limbaj accesibil juristilor din R. Moldova jurisprudenta europeana in domeniul libertatii de exprimare si a protectiei vietii private, proiectul fiind o compilatie a standardelor europene”, a mentionat expertul.

Spre deosebire de proiectul de Lege privind libertatea de exprimare, care prevede o serie de imbunatatiri a legislatiei prin care sa se concilieze cele doua drepturi, initiativa legislativa a presedintelui Vladimir Voronin tinde sa excluda nuante ce tin de daunele de ordin moral in cazul defaimarii, in acest mod excluzand si dreptul persoanei defaimate de a solicita atat despagubiri morale, cat si despagubiri materiale, spune Eugen Rabca. Potrivit sursei citate, initiativa presedintelui ar prezenta in con tinuare un pericol pentru R. Moldova si ar contribui la majorarea cazurilor pierdute la CEDO.

Stela Turcanu, consilier in cadrul Parlamentului a spus ca proiectul are sorti de izbanda, dar mai necesita anumite redactari, astfel incat sa corespunda practicilor internationale, normelor CEDO si legislatiei nationale.

Olivia Partac, reprezentant al Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale, unul din initiatorii proiectului, sustine ca necesitatea elaborarii documentului in cauza a fost dictata de complexitatea litigiilor privind exercitarea libertatii de exprimare, privind lezarea onoarei, demnitatii, reputatiei profesionale etc. Potrivit sursei citate, proiectul a fost initiat si din cauza imperfectiunii legislatiei nationale in domeniu.

Referitor la initiativa legisltativa a presedintelui Vladimir Voronin, ARTICLE 19 – organizatia globala pentru libertatea de exprimare, cu sediul la Londra, considera ca nu este potrivit ca d in legislatia R. Moldova sa fie exclusa complet posibilitatea acordarii in proceduri civile a despagubirilor materiale pentru prejudiciul moral adus reputatiei. ARTICLE 19 sustine ca este potrivit sa se limiteze libertatea de exprimare in scopul protejarii reputatiei, deoarece reputatia unei persoane este strans legata de demnitatea ei. Astfel, diferite tipuri de remedii trebuie sa fie disponibile pentru repararea prejudiciilor cauzate prin defaimare, iar scopul acestora trebuie sa fie repararea prejudiciului cauzat reputatiei reclamantului, si nu pedepsirea celor responsabili de raspandirea unor astfel de declaratii.

Potrivit analistilor straini, propunerea presedintelui Vladimir Voronin ar conduce la situatia in care despagubirile materiale pentru prejudiciul moral cauzat prin defaimare sa nu mai poata fi acordate. Astfel, desi victimele defaimarii vor avea acces la unele remedii, ele nu vor putea pretinde daune morale, se mai arata in analiza. ARTICLE 19 admite ca este potrivit sa se limiteze libertatea de exprimare in scopul protejarii reputatiei, dar sustine ca in acelasi timp, legile privind defaimarea au protejat prea mult reputatia persoanelor si au abuzat excesiv de dreptul la libera de exprimare. Organizatia recomanda ca sanctiunile pentru defaimare sa instituie „o proportionalitate rezonabila fata de prejudiciul adus reputatiei” si acest lucru trebuie prevazut expres in legile nationale privind defaimarea. Comentariul este prezentat la solicitarea Centrului Independent de Jurnalism din Moldova, care a invitat ARTICLE 19 sa analizeze propunerea presedintelui si sa ofere remedii de reparare a prejudiciului moral in caz de defaimare conform practicii dreptului international.

www.info-prim.md