Comentariul ARTICLE 19



ARTICLE 19 – Campania globala pentru libertatea de exprimare, cu sediul in Londra, considera ca nu este potrivit ca din legislatia Republicii Moldova sa fie exclusa complet posibilitatea acordarii in proceduri civile a despagubirilor materiale pentru prejudiciul moral adus reputatiei.

Intr-un comentariu oficial cu privire la initiativa legislativa a Presedintelui Republicii Moldova de modificare a alineatului 8 al articolului 16 din Codul civil al Republicii Moldova (excluderea despagubirilor materiale pentru prejudiciul moral cauzat prin defaimare), ARTICLE 19 sustine ca este potrivit sa se limiteze libertatea de exprimare in scopul protejarii reputatiei, deoarece reputatia unei persoane este strans legata de demnitatea ei. Astfel, diferite tipuri de remedii trebuie sa fie disponibile pentru repararea prejudiciilor cauzate prin defaimare, iar scopul acestora trebuie sa fie repararea prejudiciului cauzat reputatiei reclamantului, si nu pedepsirea celor responsabili de raspandirea unor astfel de declaratii. Totodata, instantele judiciare trebuie sa utilizeze cu prioritate remediile ne-pecuniare valabile pentru a repara prejudiciul cauzat prin declaratii defaimatoare.

Organizatia internationala recomanda autoritatilor din Republica Moldova sa considere posibilitatea stabilirii unui plafon pentru despagubirile acordate in proceduri civile pentru prejudiciul moral adus reputatiei, care sa fie aplicat numai in cele mai serioase cazuri, precum si abolirea in totalitate a infractiunii de defaimare.


Vezi comentariul ARTICLE 19 aici