COPIII DIN MOLDOVA AU EVALUAT RESPECTAREA PROPRIILOR DREPTURI



Pe parcursul satamanii trecute, 26 de copii cu varsta cuprinsa intre 11 si 15 ani s-au intalnit la Chisinau pentru a lansa o initiativa noua de colectare a informatiilor despre respectarea si incalcarea drepturilor copilului in Republica Moldova. Ei au intocmit un raport pe care urmeaza sa-l prezinte guvernului, ministerelor, reprezentantilor autoritatilor locale si altor adulti care pot contribui decisiv la realizarea drepturilor copilului conform Conventiei ONU privind Drepturile Copilului, transmite Info-Prim Neo. 

Micii participanti la lucrari au reprezentat 12 regiuni ale tarii si au fost selectati printr-un concurs national la care au participat 200 de copii, lideri de opinie sau membri ai grupurilor de initiativa in comunitatile lor, se arata intr-un comunicat al Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), caruia ii apartine initiativa de a institui un asemenea grup de lucru.

Potrivit resedintelui CIDDC, Cezar Gavriliuc, „preocuparea asupra drepturilor copilului trebuie sa fie continua, nu doar o data la cinci ani, atunci cand tara prezinta un raport catre Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului”.

Impreuna cu raportul grupului de lucru din acest an si cel pentru anul viitor, care va fi elaborat tot de copii, Grupul de lucru pentru monitorizarea Conventiei privind Drepturile Copilului va contribui la elaborarea cartii de buzunar „Cum sa-mi apar drepturile”, va realiza actiuni de pledoarie la nivel local si national si va organiza, in urmatorii doi ani, Gala Drepturilor Copilului, mentioneaza sursa citata.

CIDDC este o organizatie neguvernamentala din Republica Moldova cu o experienta de zece ani in promovarea drepturilor copilului si a initiativelor de exprimare a opiniei copiilor. Initiativa „Copiii monitorizeaza respectarea propriilor drepturi” este sprijinita de mai multi finantatori externi si interni.

www.info-prim.md