UN ONG SUSTINE CA EXISTA O METODA DE CURATARE A LACULUI DIN PARCUL VALEA MORILOR MAI EFICIENTA



Lucrarile de evacuare a namolului din lacul Parcului Valea Morilor au drept scop „imbogatirea cuiva de sus”. De aceasta parere este presedintele Organizatiei Teritoriale Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova ( OT Chisinau a MEM), Vladimir Garaba, transmite Info-Prim Neo.

Garaba a spus miercuri, 2 iulie, in cadrul unei conferinte de presa, ca „cineva continua sa pompeze apa din lac in raul Bac, desi la moment nu exista un proiect de executie care sa fi trecut toate etapele de coordonare si avizare”. Potrivit sursei citate, compania „Autocontrans”, selectata in octombrie 2006 sa curete lacul de namol, continua sa lucreze la evacuarea namolului pentru a „scoate bani frumosi – circa 30-40 de milioane de lei”.

Presedintele OT Chisinau a MEM afirma ca exista o metoda mult mai ecologica de curatare a lacului, si care ar necesita mai putine investitii. Daca s-ar opri evacuarea apei di n lac, aici s-ar acumula o anumita cantitate de apa care ar permite curatarea bazinului acvatic cu hidromonitorul - o pompa care amesteca apa cu namolul, iar la pomparea amestecului namolul s-ar sedimenta si apa s-ar intoarce in lac, a declarat Vladimir Garaba. Totodata, namolul evacuat la marginea lacului ar fi mult mai usor de transportat daca ar fi supus deshidratarii, crede sursa citata. In plus, el spune ca acesta are un continut inalt de humus, lucru care ar permite utilizarea namolului ca material fertil.

Solicitat de Info-Prim Neo, seful Directiei constructii capitale din cadrul Primariei, Vasile Panfil, a spus ca lucrarile sunt stopate si ca nu a vazut muncitori ai companiei „Autocontrans” care ar efectua lucrari in zona lacului. Municipalitatea va finaliza in luna iulie un proiect de executie a lucrarilor, care urmeaza a fi supus expertizarii de catre Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale, Ministerul Constructiilor si Dezvoltarii Teritori ului, Ministerul Sanatatii si Ministerul Culturii si Turismului. De asemenea, Vasile Panfil a confirmat spusele lui Garaba, care a afirmat ca investitori din Ungaria sunt interesati in dezvoltarea Parcului Valea Morilor. Suntem la nivel de negocieri, a mentionat seful Directiei constructii capitale.

Ideea reconstructiei Parcului Valea Morilor si curatarii lacului a aparut ca urmare a unui incident, cand din cauza stratului mare de namol si a lipsei de oxigen in apa, in lac au pierit peste 3 tone de peste. Primaria Chisinaului, de comun cu Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale, au propus atunci ca apa si namolul din lac sa fie evacuate, iar fundul bazinului si malurile acestuia sa fie acoperite cu dale de granit. Lucrarile au inceput in octombrie 2006, fiind ulterior stopate din lipsa de bani.

www.info-prim.md