TINERI DIN NOUA TARI DISCUTA LA CHISINAU PROBLEME DE SECURITATE



Un numar de 25 de tineri din R. Moldova si din alte 8 tari ale lumii s-au intalnit miercuri, 2 iulie, in cadrul forumului cu genericul: „Tinerii pentru pace si solutionarea conflictelor”. Intrunirea se desfasoara in perioada 2-3 iulie, transmite Info-Prim Neo.

Evenimentul intruneste tineri de pe ambele maluri ale Nistrului din R. Moldova, reprezentanti ai structurilor de tineret de peste hotare: Azerbaidjan, Georgia, SUA, Italia, Romania, Ucraina, Lituania, Indonezia.

Potrivit presedintelui Grupului International de Initiativa „Tinerii pentru pace” din Moldova, Aliona Grossu, prin intermediul forumului tinerii vor sa demonstreze ca si ei reprezinta o forta si ca rolul tineretului in procesul de prevenire si solutionare a conflictelor si in procesul de stabilizare a pacii este in crestere. Pe parcursul forumului printr-un schimb de experienta tinerii analizeaza si situatia din Republica Moldova, precizeaza Alio na Grossu.

Tinerii sunt de parere ca solutionarea problemei transnistrene este impiedicata de diferenta de mentalitate. In opinia reprezentantei Asociatiei „Promo-Lex” din Rabnita, Victoria Apostol, o parte din tinerii din regiunea transnistreana considera ca nu au nimic cu R. Moldova fiindca timp de 17 ani nu au avut nimic cu aceasta tara. Acestia cred ca au o tara si o viata proprie care nu are nici o legatura cu R. Moldova, aratandu-se atasati mai mult de Federatia Rusa, spune Victoria Apostol. Problema de mentalitate poate fi depasita, doar daca se va crea un anturaj favorabil pentru aceasta schimbare, si vor fi prezentate argumente care ar modifica atitudinea acestor persoane.

O alta parte din tinerii prezenti la forum sunt de parere ca solutionarea problemei transnistrene este impiedicata si de dominarea de catre autoritatile de la Tiraspol, dar si de la Moscova, a spatiului informational din partea stanga a Nistrului.

Existenta unui dialog constructiv in baza unei informatii corecte va favoriza rezolvarea conflictului transnistrean, dar si va spori increderea partilor implicate in conflict, a subliniat Andrei Pascari, membru al Aliantei Studentilor din Moldova,.

In cadrul forumului tinerii vor propune un plan de activitati pentru aplanarea consecintelor conflictelor teritoriale asupra tineretului din intreaga lume.
Forumul International „Tinerii pentru pace si solutionarea conflictelor” este organizat de catre Ministerul Educatiei si Tineretului, in parteneriat cu Consiliul Coordonator al Organizatiilor Etno-culturale de Tineret din Moldova si Alianta Studentilor din Moldova.

www.info-prim.md