CAZURILE DE VIOLENTA DOMESTICA VOR MAI USOR DE MONITORIZAT



Un sistem informational integrat, cu o baza de date completa despre cazurile de violenta si trasaturile acestui fenomen inregistrate pe intreg teritoriul R. Moldova, va fi pus in curand in aplicare. Proiectul a fost lansa marti, 1 iulie, in cadrul unei conferinte de presa de catre Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA) in colaborare cu Ministerul Protectiei Sociale Familiei si Copilului (MPSFC), Agentia pentru Asistenta Internationala a Guvernului Romaniei pentru R. Moldova, societatea civila, transmite Info-Prim Neo.

Lilia Pascal, director in cadrul MPSFC, a declarat ca sistemul informational integrat este extrem de necesar pentru R. Moldova, pe motiv ca pana in prezent nu exista o baza de date care sa contina informatia necesara despre starea lucrurilor la capitolul violentei domestice. „Pana acum datele despre cazurile de violenta erau inregistrate doar la Ministerul Afacerilor Interne. Este vorba doar de cazurile extreme de grave precum omorurile si leziunile corporale cu pericol pentru viata. Or, noi avem nevoie de informatii detaliate despre orice fel de forma de violenta domestica”, a specificat Lilia Pascal.

Potrivit sursei citate, violenta domestica trebuie perceputa nu ca o problema privata, ci una sociala. „Trebuie sa cunoastem ca exista diversi indicatori ai violentei domestice, precum violenta economica, violenta psihologica, violenta spirituala etc. Acestea trebuiesc raportate, inregistrate si monitorizate in vederea solutionarii situatiei critice privind securitatea umana, combaterea si prevenirea violentei ”, a declarat Lilia Pascal. Ea a explicat ca prin intermediul acestui sistem va fi mai usor de identificat cazurile de violenta, de operat cu datele, iar functionarii abilitati vor avea un sistem de referire mult mai amplu. Asistenti sociali si reprezentanti ai comisariatului de politie vor avea posibilitatea sa intervina in orice familie care se confrunta cu o asemenea situatie.

Boris Galca, seful oficiului UNFPA in R. Moldova, a declarat ca in cadrul proiectului vor fi testate mai multe instrumente tehnice precum un soft special inregistrare a cazurilor de violenta. Potrivit sursei citate, toate datele persoanelor afectate de violenta vor fi confidentiale. La acestea vor avea acces doar institutiile de resort prin intermediul persoanelor instruite corespunzator in cadrul aceluiasi proiect.

Presedintele organizatiei nonguvernamentale „Gender-Center”, Valentina Bodrug-Lungu, a mentionat ca primul pas pentru punerea in aplicare a proiectului consta in organizarea unui grup interministerial cu scopul de a elucida criteriile dupa care vor coopera responsabili . Dupa aceasta etapa, se va purcede la colectarea si inregistrarea datelor propriu-zise. Pentru prima data, un proiect-pilot va fi implementat in doua raioane, Drochia si Cahul, alese pe baza de concurs. Proiectul pilot este elaborat in baza practi cii pozitive din Romania care a trecut printr-o asemenea experienta si acum este partenerul principal al R. Moldova in aceasta initiativa.

Proiectul este primul de Agentia pentru Asistenta Internationala a Guvernului Romaniei pentru R. Moldova. Suma alocata este de 120 mii dolari. Perioada de implementare a proiectului este anul 2008, iar punerea in practica a sistemului revine UNFPA in R. Moldova. Din partea autoritatilor publice centrale responsabil este MPSFC.

Prezent la eveniment, ambasadorul Romaniei in R. Moldova, Filip Teodorescu a spus ca dupa integrarea Romaniei la UE, aceasta a aderat la tarile membre ce au calitatea de donatori internationali si sprijina politicile de dezvoltare ale statelor ce necesita suport financiar. Potrivit sursei citate, este o actiune benevola a membrelor UE de a acorda din veniturile proprii un procent din PIB pentru dezvoltarea sociala si economica in lume. Romania a alocat pentru anii 2007-2009 circa 4,6 mln lei pentr u parteneri de baza precum: R. Moldova, Georgia si Serbia. „Trebuie sa mentionam ca mai mult de 60% din aceasta suma, adica 2, 9 mln lei sunt destinati pentru R. Moldova”, a mentionat Filip Teodorescu.

Pe viitor, UNFPA preconizeaza sa puna in actiune un proiect destinat redresarii situatiei sociale, economice a comunitatii romilor din R. Moldova. Pentru acest proiect este alocata suma de 40 mii dolari.

www.info-prim.md