ROMANIA PREA PUTIN INTERESATA DE SPRIJINIREA PROIECTELOR ONG ROMANESTI IN R. MOLDOVA



Pe 16 iunie, 9 organizatii membre ale Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare(FOND) si alte 16 organizatii neguvernamentale din regiunea Moldova s-au intalnit la Iasi cu scopul de a discuta despre cooperarea cu organizatiile din Republica Moldova in contextul politicii de cooperare pentru dezvoltare. Aceasta intalnirea a fost organizata de catre FOND, Caritas Romania si ProWOMEN.


Organizatiile au prezentat proiectele pe care le desfasoara in Republica Moldova in diferite domenii de activitate cum ar fi: prevenirea HIV/SIDA, dezvoltare organizationala, protectia mediului, drepturile copilului si politici de tineret, dezvoltare durabila si dezvoltare economica etc. Aceste proiecte vizeaza in principal transferul experientei si expertizei organizatiilor romanesti din perioada de tranzitie.

Au fost prezentate si proiecte finantate prin Phare Cooperare Transfrontaliera, iar organizatiile iesene au semnalat probleme grave in acordarea de finantare, probleme care afecteaza calitatea proiectelor in curs de derulare. Din acest motiv, unele dintre cele mai active organizatii au renuntat chiar sa mai participe la programul Cooperare Transfrontaliera.

S-a evidential interesul foarte mare al organizatiilor moldovenesti in derularea de proiecte cu parteneri romani. Cu toate acestea, nici un proiect nu este finantat de catre statul roman. In contextul in care Romania are o politica de cooperare pentru dezvoltare, nu exista inca nici o strategie care sa vizeze asistenta acordata Republicii Moldova.

In schimb, tari precum Finlanda si Suedia, sau finantatori privati au sprijinit financiar parteneriatele intre organizatiile neguvernamentale romanesti si moldovenesti.

De asemenea, organizatiile din Romania au remarcat cu surprindere o mare deschidere la nivelul autoritatilor locale si centrale din Republica Moldova fata de proiectele organizatiilor din Romania, in contrast cu atitudinea autoritatile romanesti care inca nu si-a aratat interesul in sprijinirea acestor initiative.


(sursa: FEDERATIA ORGANIZATIILOR NEGUVERNAMENTALE PENTRU DEZVOLTARE DIN ROMANIA)