TINERII ORFANI INVATA A LUA DECIZII



Dupa conflictul armat din 1992 populatia din partea stanga a Nistrului s-a pomenit izolata din punct de vedere informational, cultural, economic. Serviciile de informare din regiunea Transnistreana sunt unilaterale, tinerii nu au posibilitatea sa cunoasca modul de viata al semenilor moldoveni, sa supuna unei analize si comparatii actiunile ce tin de tineret, posibilitatile de angajare in campul muncii etc. Internatul pentru Copii orfani din or. Bender este la moment unica institutie scolara cu predare in limba romana, primele clase fiind deschise in anul 1981. De mentionat ca doar din anul 2004 aceasta institutie a primit licenta in Transnistria si lucreaza in regim normal.
 

Ca in tot restul R. Moldova, si in regiunea stanga a Nistrului, marea parte a populatiei este plecata peste hotare in cautarea unui loc de munca, astfel copiii devin victime ale viciilor de strada iar unii din ei fiind inmatriculati in orfelinate. Odata cu implinirea majoratului, tinerii orfani sunt nevoiti de a cauta un loc de trai si de a se angaja in campul muncii pentru asi asigura viitorul, ceea ce este foarte dificil pentru ei.

In solutionarea acestei probleme, ONG Centrul pentru Voluntariat Tighina (CVT), a venit cu o propunere de proiect ce are drept scop: „Consolidarea capacitatilor tinerilor orfani si integrarea lor in viata sociala, economica locala". Acest proiect este sustinut financiar de catre Ambasada SUA in Moldova.

Una din activitatile acestui proiect este organizarea de catre CVT, a unei scoli de vara in perioda 15 - 21 iunie 2008. La aceasta activitate au participat 30 tineri orfani (13 - 17 ani), de la "Internatul pentru Copii Orfani" din or. Bender si 12 voluntari CVT. Scola de vara, a fost organizata la tabara de odihna "Ghiocel", din satul Cirnateni, raionul Causeni. 

Pe parcursul scolii de vara, tinerii orfani au facut schimb de opinii cu 12 voluntari ai Centrului pentru Voluntariat Tighina, au beneficiat de informatii in domeniile: "Voluntariat", "Comunicare-colaborare", "Violenta in Familie", "Traficul de fiinte umane", "Pericolul HIV-SIDA" si "Drepturile copulului". Fiecare domeniu sus-mentionat era studiat pe parcursul unei zile, iar la sfirsitul fiecarei zile de lucru, era facuta evaluare domeniului dat, pentru a vedea, cunostintele acumulate, eficienta metodei de predare nonformala  a temei si pentru a repara unele greseli in predarea urmatoarei teme.

Pentru a fi mai siguri de eficienta formatorilor, fiecare doi voluntari aveau pregatita unul dintre domeniile mentionate in cadrul taberei de vara, iar apoi, dupa finisarea cursului de predare, se implicau in toate activitatile in calitate de participanti, ceea ce a promovat egalitatea dintre tinerii orfani si voluntari, si participarea libera si activa a orfanilor in luarea deciziilor corecte. 

In cadrul programului scolii de vara, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, era inclusa si organizarea timpului liber. Aici voluntarii CVT, impreuna cu tinerii orfani, au organizat o multime de jocuri distractive, la fel erau implicati si in programul cultural al taberei „Ghiocel", luand deseori locul intai la categoriile de dans, poezii si cantece. Tinerii orfani, in ultimile doua zile, au organizat un program special, adresat voluntarilor CVT, cu diferite dansuri, cantece si poezii: „Dedicatie voluntarilor", si alte creatii proprii care vor fi publicate mai tarziu in cadrul buletinului informativ al CVT, „Tineri si Voluntari", la fel activitate inclusa in cadrul acestui proiect.
 
Cea mai grea perioada a acestei scoli de vara, a fost atunci cand trebuia sa ne luam ramas bun unul de la altul, deoarece timp de 6 zile, ne-am simtit o familie si a ajuns momentul cand trebuie sa ne despartim, tinerii orfani se simteau protejati aflandu-se langa noi si ne apreciau ca frati mai mari ba chir ca si parinti. Inainte de a se urca in autobuz, ne-au cuprins pe toti si cu ochii inlacrimati isi ocupau locurile, iar noi privind tristetea din ochii lor, neintentionat se inlacrimau si ochii nostri, dar noi incercam sa-i incurajam ca vom mai organiza astfel de activitati pentru ei si ca noi nu vom uita de ei.
 
Consideram ca, ajutand tinerii orfani de la Gimnaziul Internat pentru copii orfani din or. Bender, in luarea de decizii corecte va contribui substantial la organizarea si dezvoltarea starii materiale si financiare a lor si manifestarea lor ca personalitate.
 

CISLARI Victor, manager si coordonator de proiect
director ONG Centrul pentru Voluntariat Tighina

tel/fax (243) 23099, mob. 067123099, 079626712

 

 

Aceasta activitate face parte din proiectul „Tinerii orfani pentru decizii", implementat de catre Centrul pentru Voluntariat Tighina (ONG), cu suportul financiar al Ambasadei SUA in Moldova