PERCEPTIA FUNCTIONARILOR DE LA PRIMARIE ASUPRA SUBIECTULUI EGALITATII DE GEN IN CADRUL APL



Incepand de miercuri, 2 iulie, functionarii din cadrul Primariei Chisinau vor completa un chestionar care are drept scop testarea perceptiei asupra subiectului egalitatii de gen in cadrul institutiilor administratiei publice locale. Initiativa vine din partea Centrului pentru Parteneriat si Dezvoltare, transmite Info-Prim Neo.

In cadrul sedintei operative de la Primarie luni, 30 iunie, Alexei Buzu, coordonator de proiect, a solicitat oficialilor sa coopereze in vederea elucidarii adecvate a acestui subiect.

In martie 2008, municipiul Chisinau a aderat la Carta Europeana pentru egalitatea de gen dintre femei si barbati. Municipalitatea s-a angajat public sa promoveze dimensiunea de gen in cadrul institutiei publice locale si s-a aratat deschisa sa elaboreze un document in acest sens. „Dar, pana la elaborare necesita sondarea opiniei functionarilor locali”, a opinat Alexei Buzu.

Chestionarul este structurat pe doua compartimente. Unul se adreseaza sefilor de directii municipale, iar celalalt – aparatului Primariei.

Carta Europeana a egalitatii dintre femei si barbati a fost semnata de catre municipalitate la 3 martie 2008. Directoarea executiva a Centrului pentru Parteneriat si Dezvoltare, Daniela Terzi-Barabrosie, sublinia la acea data ca instrumentul nu este unul politic sau juridic, ci presupune actul este implicare civica a unei autoritati publice locale in ceea ce priveste promovarea egalitatilor de gen intre femei si barbati.

In luna mai a anului 2006, Consiliul European pentru municipalitati si regiuni a decis impreuna cu Comisia Europeana sa elaboreze o Carta Europeana in care sa se stipuleze anumite rigori si recomandari in ceea ce priveste promovarea egalitatii de gen la nivel de autoritate publica locala. In prezent, la nivel european, exista 500 de localitati care au semnat documentul sus-mentionat.

www.info-prim.md