MOLDOVA TREBUIE SA DEFINEASCA TERMENUL DE NEUTRALITATE PENTRU A EXCLUDE ANUMITE RISCURI



Moldova trebuie sa defineasca pe cat posibil termenul de neutralitate pentru a exclude anumite riscuri in reglementarea conflictului transnistrean, este de parere James Sherr, directorul programelor Rusia/Eurasia la Chatham House de la Institutul Regal de Relatii Internationale din Londra. Expertul britanic a sustinut luni, 30 iunie, o prezentare la Chisinau cu tema „Neutralitatea R. Moldova: oportunitati si riscuri”, organizata de catre Asociatia pentru Politica Externa din Moldova, in cadrul proiectului „Dialoguri transnistrene”, transmite Info-Prim Neo.

Expertul a mentionat ca termenul de neutralitate, inscris in Constitutia R. Moldova, s-a inradacinat adanc in vocabularul oficialilor de la Chisinau. Dupa parerea acestora, reglementarea transnistreana in baza principiului de neutralitate va fi fundamentata pe un acord garantat de toate partile implicate in procesul de negocieri. Chisinaul oficial nu vede divergen te intre statutul de neutralitate si vectorul sau de integrare in Uniunea Europeana. Pe de alta parte, oficiali din stanga Nistrului si de la Kremlin vad principiul de neutralitate total incompatibil nu numai cu aderarea la Organizatia Atlanticului de Nord (NATO), dar si cu integrarea in UE, motiveaza expertul britanic. De asemenea, James Sherr atentioneaza ca, in cazul in care reglementarea se va baza pe acordarea Transnistriei unei largi autonomii cu dreptul de veto in Parlamentul RM, Moldova va trebui sa decida ce este mai important pentru ea: suveranitatea sau solutionarea conflictului.

Potrivit analistului, Federatia Rusa duce in ultimul timp o politica mai flexibila in ceea ce priveste conflictul transnistrean. Rusia se simte increzatoare in puterile sale si vede posibilitatea solutionarii conflictului in interesele sale – „in schimbul reglementarii, ea va cere suveranitatea R. Moldova”, spune expertul. Rusia vrea sa demonstreze ca existe si alte posibilitati de solutionare a unui conflict, diferite de cea aplicata in Kosovo, sa demonstreze Ucrainei ca drumul NATO nu este cea mai buna solutie si, in acelasi timp, sa arate lumii intregi ca, desi are probleme in relatia cu Georgia, nu este „un huligan” care se comporta urat cu vecinii sai, explica James Sherr. Pe de alta parte, in opinia expertului, pentru UE la moment dosarul transnistrean nu este o prioritate, comunitatea fiind preocupata, in special, de discutii privind viitorul UE.

Prezent la dezbatere, Dmitrii Danilov, directorul programelor de securitate europeana la Institutul Europa al Academiei de Stiinte din Rusia, a relevat ca in perspectiva de reunificare a R. Moldova, neutralitate este inevitabila. In reintegrarea tarii trebuie sa se tina cont de interesele Rusiei, si anume rezistenta la extinderea NATO si demilitarizarea statului unic, crede expertul rus. Or, demilitarizarea fara neutralitate este imposibila, spune el. Totoda ta, Dmitrii Danilov este de parere ca Moldova trebuie sa aleaga intre integrarea in UE si procesul de reintegrare din interiorul spatiului CSI. Presedintele Vladimir Voronin a ales UE, ceea ce inseamna ca toata politica interna va fi adoptata la aquis-ul comunitar. Acest factor va dificulta relatiile moldo-ruse, inclusiv in reglementarea conflictului transnistrean, sustine analistul. Scopul de integrare europeana tintit de Moldova este total incompatibil cu interesele Rusiei in regiune si politica de reintegrare post-sovietica. Dmitrii Danilov este de parere ca integrarea in UE contravine si intereselor R. Moldova. Expertul se indoieste ca Moldova este gata sa faca sacrificii mari, asemenea primilor membri ai UE, de dragul integrarii europene.

Ambii experti sunt de parere ca rolul Rusiei in contextul geopolitic s-a intarit considerabil, iar relatiile tensionate dintre aceasta si UE au atins punctul culminant. Daca inainte occidentul putea ignora ceea ce se spunea s i scria in Rusia, acum ea este vazuta ca o forta care are un cuvant greu de spus, afirma James Sherr. A devenit absolut clar ca UE si Rusia nu au o viziune comuna asupra relatiilor lor viitoare, ambele partii fiind in cautare unei strategii comune. Odata cu schimbarea presedintelui Rusiei, guvernarea de la Kremlin a inteles ca trebuie sa se intoarca la restabilirea relatiilor cu UE, sustine Dmitrii Danilov.

www.info-prim.md