TINERII JURNALISTI INVESTIGHEAZA CORUPTIA



Tinerii jurnalisti investigheaza metode de trisare in scoli si alte aspecte prin care coruptia le afecteaza viata. Grupul de tineri si-a publicat materialele in ziarul ce are titlul "Scurt circuit". Prima editie a acestuia a fost lansata la nivel national pe data de 27 iunie.


Ziarul este o componenta a cursului intensiv focusat pe deprinderea abilitatilor jurnalismului de investigatie, organizat de Centrul Tanarului Jurnalist. Timp de 4 luni, 15 elevi si studenti ai facultatilor de jurnalism au insusit cum sa scrie materiale cu elemente de investigatie, care sa examineze fenomenul coruptiei si impactul acestuia asupra tinerilor. Ziarul de 8 pagini este distribuit centrelor de resurse pentru tineret din toata tara.

Trei dintre cele mai bune articole au fost selectate pentru a fi publicate in mass-media nationale. Olga Ceaglei a scris despre mita pe care o dau studentii moldoveni care lucreaza peste hotare pentru a sustine examenele; Eugeniu Frunza a investigat fenomenul cumpararii tezelor anuale si de licenta de la alti studenti sau chiar profesori, fenomen ce implica uneori si plagiatul; iar, Anastasia Rotaru a studiat modul in care studentii obtin un loc in camin, platind mita.

"Cursul i-a ajutat pe tinerii jurnalisti sa inteleaga ca dupa termenul „jurnalism de investigatie" nu se ascunde nimic grav si ca ancheta este un gen usor de realizat, daca stii cum sa lucrezi"  este de parere Vitalie Dogaru, unul dintre instructorii cursului. El considera ca pentru unii cursanti „investigatiile vor deveni activitati curente care sa ajute semenii lor sa inteleaga lumea mai bine".

Cursul intensiv a fost organizat de Centrul Tanarului Jurnalist, cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX), in parteneriat cu Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), in cadrul programului Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile in RM (CCMSCM). Programul este administrat de Agentia Statelor Unite Pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul Programului Preliminar de tara (PPt) a Corporatiei Provocarile Mileniului (MCC) pentru Republica Moldova. Scopul general al Programului CCMSCM consta in consolidarea capacitatilor de monitorizare si advocacy a organizatiilor societatii civile si mass-media din RM pentru a contribui la prevenirea si combaterea coruptiei.   

Pentru mai multe detalii cu privire la eveniment sau la alte activitati media din cadrul programului, persoanele de contact sunt Roxana Teodorcic si Olivia Pirtac, telefon 29 54 04, (GSM) 068226682, (E-mail) rteodorcic@irex.md si opirtac@irex.md