AMNESTY INTERNATIONAL CERE AUTORITATILOR SA SUSTINA VICTIMELE TORTURII



Pentru al optulea an consecutiv victimele torturii sunt sustinute si in Moldova. Joi, 26 iunie, membrii organizatiei voluntare Amnesty International (AI) Moldova au colectat semnaturi impotriva torturii. Petitiile urmeaza a fi adresate organelor de conducere ale Moldovei, Ucrainei si Frantei.

Una dintre petitii se adreseaza Frantei, deoarece din 1 iulie aceasta tara va prelua conducerea Uniunii Europene, si va fi in masura sa schimbe legislatia. In petitia pentru Ucraina se cere investigarea cazului lui Eduard Furman, supus torturii de catre politisti pentru a marturisi o serie de omoruri. Petitia adresata organelor de conducere ale Moldovei se cere reducerea perioadei de retinere a persoanelor de la 72 la 24 de ore.

„Nu ne-am propus colectarea unui numar exact de semnaturi. Cu cat vor fi mai multe, cu atat mai bine. Anul trecut am reusit sa adunam peste 2 mii. Anul acesta speram ca vor fi si mai multe”, a declarat pentru I nfo-Prim Neo directorul executiv AI Moldova, Evghenii Golosceapov.

Organizatorii au urmarit sa sensibilizeze opinia publica si printr-un element teatral. Ei au improvizat in centrul capitalei o celula de puscarie, imprejmuita de sarma ghimpata, in interiorul careia se afla un costum oranj, asemanator celui purtat de detinutii dintr-o puscarie de maxima siguranta din SUA.

AI este o organizatie independenta, apolitica, aparuta in Marea Britanie in 1961, care apara drepturile fundamentale ale omului, stipulate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Sectia locala din Moldova a fost creata in 1993.

www.info-prim.md