ULTIMUL CONCURS PENTRU UTILIZAREA FRECVENTELOR S-A DERULAT CU ABATERI DE LA LEGISLATIE



Procesul de organizare si desfasurare a concursului pentru utilizarea frecventelor radio si canalelor TV din 7 mai curent a purtat caracter defectuos si s-a derulat cu abateri de la legislatia in vigoare. Aceasta este una dintre concluziile studiului de caz realizat de 10 organizatii neguvernamentale de media si din domeniul drepturilor omului care, sub egida Asociatiei Presei Electronice (APEL), monitorizeaza modul in care sunt aplicate prevederile Codului audiovizualului, transmite Info-Prim Neo cu referire la comunicatul de presa al proiectului respectiv.

Monitorii din cadrul proiectului considera ca desfasurarea concursului s-a efectuat fara ca CCA (Consiliul Coordonator al Audiovizualului) sa elaboreze expres cerintele fata de serviciile de programe pentru frecventele radio si canalele TV anuntate la concurs, asa precum prevede legislatia in vigoare. In acelasi timp, dosarele participantilor au fost apreciate in lipsa unor criterii de dep artajare clare pe care CCA era obligat sa le elaboreze si sa le faca publice. In absenta acestora, credibilitatea unor decizii ale CCA privind acordarea frecventelor radio si a canalelor TV a fost pusa la indoiala de catre solicitantii de frecvente, semnaleaza expertii.

ONG-urile indica, de asemenea, asupra faptului ca decizia CCA cu privire la bilantul concursului pentru utilizarea frecventelor radio si canalelor TV nu contine motivatii sustinute de argumente convingatoare si explicatii ce ar justifica rezultatele votarii. Expertii constata ca CCA, in mod repetat, adopta decizii fara a le motiva, incalcand prevederile Codului audiovizualului. In opinia monitorilor, sintagma „ca urmare a dezbaterilor publice si in conformitate cu rezultatele votarii deschise invingator se declara …”, folosita de fiecare data in decizia CCA pe post de argument, este departe de a constitui un criteriu de argumentare si motivare a deciziilor adoptate.

Potrivit monitorilor, nerespectarea in continuare a unor prevederi exacte ale Codului audiovizualului trezeste suspiciunea si nedumerirea radiodifuzorilor, a opiniei publice, a consumatorilor de programe. De asemenea, este afectata imaginea CCA in calitate de autoritate publica autonoma, responsabila pentru implementarea si respectarea Codului audiovizualului.

La concursul anuntat de CCA la 26 februarie, s-au inscris 49 de solicitanti, dintre care 11 – pentru o noua perioada de activitate, 25 – pentru extinderea ariei de emisie si 13 – pentru crearea de noi institutii ale audiovizualului. Bilantul concursului a fost publicat la 3 iunie in Monitorul Oficial al R. Moldova.

ONG-urile media si din domeniul drepturilor omului, sub egida APEL, monitorizeaza modul in care sunt aplicate prevederile Codului audiovizualului in cadrul unui proiect finantat de Fundatia Soros Moldova, care are drept scop instituirea unui mecanism de control public asupra modului in care este aplicata legislatia audiovizuala din R. Moldova. Echipa de implementare a proiectului este constituita din experti si consultanti din randul societatii civile: Asociatia Juristilor Independenti, Asociatia Presei Independente, Asociatia Telejurnalistilor Independenti, Centrul Acces-Info, Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Electronice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Comitetul pentru Apararea Drepturilor Umane si Profesionale, Juristii pentru Drepturile Omului, OWH-Studio, Uniunea Jurnalistilor din Moldova.

www.info-prim.md