COMITETUL HELSINKI: CAZURILE DE TORTURA AR PUTEA FI EVITATE



Cazurile de tortura vor putea fi evitate daca procurori, reprezentantii Ministerului Justitiei si cei ai Departamentului Institutiilor Penitenciare si-ar onora obligatiunile de serviciu, sustine Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului in Moldova (CHDOM).

Potrivit Agentiei INFOTAG, Teo Cirnat, directorul executiv CHDOM, a relatat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca procurorii nu reactioneaza la cazurile de tortura, iar in urma investigatiilor superficiale pe care le intreprind declara ca nu au fost depistate nereguli in activitatea penitenciarelor. "In realitate insa situatia este foarte alarmanta in cadrul penitenciarelor, iar autoritatile fac tot posibilul pentru a musamaliza cazurile de tortura aplicate detinutilor", a subliniat Cirnat.

Stefan Uritu, presedintele CHDOM, a apreciat ca in R.Moldova nu sint mecanisme de protejare a detinutilor impotriva torturii, iar ONG-urile sint admise in penitenciare dupa gradul de fidelitate fata de reprezentantii Ministerului Justitiei sau fata de cei ai penitenciarelor.

La conferinta au fost aduse mai multe exemple de torturare a detinutilor, accentuindu-se ca autoritatile nu au reactionat in nici un fel sau au reactionat tirziu.
Iulia Burca, mama detinutului Lilian Burca, batut cu bestialitate in penitenciar si care are acum o mina in gips si cu multiple rani, s-a declarat extrem de revoltata si a promis ca va face tot posibilul pentru ca cei care l-au batut pe fiul ei sa fie pedepsiti.

A fost invocat si cazul unui detinut care a fost batut si obligat sa-si manince petitiile pe care le-a trimis Presedintele Parlamentului, Marian Lupu. In semn de protest, detinutul a intrat in greva foamei, in care ramine de opt zile. El a trimis o petitie Comitetului pentru Plingeri din cadrul Departamentului Institutiilor Penitenciare, dar ulterior sora lui a fost anuntata ca comitetul nu mai primeste plingeri, pe motiv ca nu mai este finantat de organismele internationale.

Teo Cirnat a anuntat ca CHDOM a depus o solicitare la Parlament prin care cere Presedintelui Parlamentului o intrevedere pentru a discuta situatia grava din penitenciare la capitolul tortura.

INFOTAG