GUVERNUL VA LUA IN CALCUL OPINIA SOCIETATII CIVILE LA PLANIFICAREA STRATEGICA



Dezbateri pe marginea constituirii si conceptiei Consiliului National de Participare, menit sa ajute Guvernul in procesul de planificare strategica, au avut loc, vineri, la Casa Guvernului.

Potrivit Agentiei INFOTAG, Vladimir Garaba, presedintele Organizatiei Teritoriale Chisinau a Miscarii Ecologiste din Moldova, a apreciat ca constituirea consiliului va transparentiza activitatea Executivului, dar trebuie elaborata si adoptata o lege a transparentei, dupa exemplul altor tari.

Natalia Catrinescu, sefa Directiei Coordonarea Politicilor si Asistenta Externa din cadrul Guvernului, a afirmat ca nu trebuie sa se astepte adoptarea legii, pentru ca organizatiile obstesti pot fi antrenate chiar acum in rezolvarea unor probleme de stat.

Anatol Gremalschi, director de programe la Institutul de Politici Publice, a opinat ca Guvernul trebuie sa aleaga conducerea consiliului, pentru ca ulterior sa colaboreze fructuos cu acest organ. Organizatiile neguvernamentale trebuie sa plaseze candidatii pe site, dupa care Guvernul va decide pe cine sa aleaga. Consiliul va hotari in privinta regulamentului intern.

Valeriu Prohnitchi, director "Expert Group", a dezaprobat aceasta procedura, afirmind ca Guvernul ar putea sa aleaga membri "comozi, supusi" in consiliu, ceea ce va fi neconstructiv.


INFOTAG