Constituirea Consiliului National de Participare



Reprezentanti ai Societatii civile s-au intrunit astazi pentru discutii referitor la constituirea Consiliului National de Participare. Initiativa de constituire a Consiliului nominalizat  a fost lansata recent de catre Prim-ministrul Zinaida Greceanii.

Natalia Catrinescu, sef al Directiei coordonarea politicilor si  asistenta externa din cadrul Guvernului RM a mentionat ca, Guvernul a initiat crearea acestui Consiliu pentru a implica activ societatea civila in procesul de elaborare, implementare , monitorizare si evaluare a politicilor publice.

Potrivit Nataliei Catrinescu,  membri ai consiliului urmeaza sa devina reprezentantii societatii civile care doresc sa participe la discutarea politicilor si strategiilor Guvernului si sint competenti in problemele abordate. Functia de membru al Consiliului va fi exercitata pe baza de voluntariat.

Reprezentantul Guvernului a declarat ca criteriile de selectare a membrilor si procedurile de delegare, precum si Regulamentul de functionare a Consiliului urmeaza sa fie elaborat impreuna cu reprezentantii societatii civile.

Participantii la discutii au salutat initiativa de creare a Consiliului si au propus desemnarea categoriile de documente care urmeaza sa fie consultate. Totodata reprezentantii societatii civile au propus crearea unui cadru normativ-legal de activitate a consiliului pentru a oferi propunerilor institutiei putere decizionala.

In cadrul sedintei s-ai decis ca toti participantii la discutii sa prezinte propuneri pentru criteriile de selectare a membrilor consiliului si delegarea persoanelor.

La discutii au participat reprezentanti ai organizatiilor internationale finantatoare care au apreciat intentia Guvernului.   

 

Serviciul de presa al Guvernului