ONG-URILE DE MEDIA SE ARATA INGRIJORATE DE ANCHETAREA TINERILOR ACUZATI DE INSTIGARE



Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media isi exprima ingrijorarea in legatura cu faptul anchetarii si ridicarii calculatoarelor unor tineri din Chisinau anchetati de Procuratura, dupa ce si-au exprimat opinia pe mai multe forumuri din internet. Tinerii sunt acuzati ca „prin intermediul portalurilor forum.md, torrentsmd.com, desteptarea.info si unimedia.md au lansat multiple chemari publice la rasturnarea prin violenta a oranduirii constitutionale si lichidarea statalitatii si integritatii teritoriale a R. Moldova”, transmite Info-Prim Neo.

Prin intermediul unei declaratii comune, sapte ONG-uri de media atrag atentia asupra faptului ca opiniile exprimate de tineri trebuie delimitate de eventuale fapte care ar putea cadea sub incidenta Codului penal. Organizatiile considera ca, cel putin in cazul comentariilor plasate pe forumul www.unimedia, nu exista temei juridic pentru a le califica drept „chemari publice la rasturnarea prin violenta a oranduirii constitutionale si lichidarea statalitatii si integritatii teritoriale a R. Moldova”.

ONG-urile releva ca anchetarea tinerilor este a treia actiune de acest fel in anul 2008, dupa ce in lunile ianuarie-martie organele de urmarire penala si de securitate au desfasurat campanii de interogare a ascultatorilor postului de radio Vocea Basarabiei si a participantilor la dezbaterile publice in aer liber organizate de Uniunea Jurnalistilor. Motivul interogatoriilor a fost acelasi: incriminarea de chemare la rasturnare prin violenta a regimului constitutional in luarile de atitudine si exprimarea opiniilor in cadrul emisiunilor interactive sau la microfonul liber.

De asemenea, organizatiile semnatare mentioneaza ca actiunea Procuraturii impotriva tinerilor are loc dupa intalnirea presedintelui Vladimir Voronin cu directorii mass-media din RM, in cadrul careia seful statului a dat asigurari ca actuala putere nu va ingradi libertatea de exprimare. In acest context, ONG-urile mass-media fac apel catre autoritatile Republicii Moldova sa se tina de cuvant.

In conformitate cu hotararea Plenului Curtii Supreme de Justitie a R. Moldova nr. 8 din 9 octombrie 2006 „pentru critica sau insultarea natiunii, a statului sau a simbolurilor acestuia, nimeni nu poate fi pedepsit, decat daca aceste critici sau insulte sunt menite sau capabile sa incite la violente iminente”.

Conform „Declaratiei privind libertatea discursului politic in media”, adoptata de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei la 12 februarie 2004, „datorita pozitiei lor dominante, aceste institutii (statul, guvernul) nu ar trebui protejate ca atare prin legea penala impotriva declaratiilor defaimatoare sau insultatoare. Atunci cand ele beneficiaza totusi de o asemenea protectie, aceasta ar trebui sa fie aplicata intr-un mod foarte restrictiv, evitandu-se in toate cazurile folosirea sa pentru a restrange libertatea de a critica”, amintesc organizatiile.

Declaratia este semnata de catre Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Asociatia Presei Electronice, Centrul „Acces-info”, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Uniunea Jurnalistilor din R. Moldova, Comitetul pentru Libertatea Presei.

 

www.info-prim.md