Ziua Copilului trebuie sarbatorita in fiecare zi



img_2310_tohatin.jpg„Copiii sunt viitorul”, „Vrem sa ni se respecte drepturile”, „Am fost, suntem si vom fi mereu copii”, „Familia mea ma iubeste”, „Suntem toti egali si unici”! sunt mesajele desenate si scrise de Ziua Internationala a Copiilor de chiar insisi copiii! Primarul  de la Boghenii Noi, Ungheni le-a oferit spatiu copiilor sa-si scrie mesajele chiar in preajma primariei.

3500 copii – 3500 de zambete in comunitatile raioanelor Soroca, Ungheni si mun. Chisinau! S-au bucurat din plin de sarbatoarea organizata de catre Consiliile Locale pentru Protectia Drepturilor Copilului (CLPDC). In parteneriat cu autoritatile locale si raionale, societatea civila si institutiile publice, acestia le-au oferit micutilor cadouri si au organizat activitati creative, de animatie si teatru, evenimente cultural-artistice si sportive, astfel incat fiecare copil sa se simta egal in drepturi si integrat in viata comunitatii. Evenimentele se dovedesc a fi niste actiuni comunitare eficiente pentru copii si cu copiii, orientate spre incluziunea sociala, dar si pentru sensibilizarea parintilor si adultilor despre atentia, grija si dragostea de care copiii nostri au nevoie. 

„Viata copiilor trebuie sa fie asigurata nu doar material, dar si spiritual”, ne marturiseste un tanar membru al CLPDC din Tohatin, Chisinau. Principala problema a copiilor este lipsa de afectiune si dragoste din partea parintilor si semenilor. Ne intrebam cand ultima data am spus o poveste copilului meu sau l-am imbratisat? In fiecare din comunitatile Soroca (Cosauti, Trifauti, Iorjnita, Visoca, Schineni, Cremenciug), Ungheni (Alexeevca, Boghenii Noi, Harcesti, Sculeni, Tescureni, Todiresti) si mun Chisinau (Budesti, Ciorescu, Cruzesti, Ghidighici, Gratiesti, Tohatin) peste 30 de ateliere pentru copii au fost organizate in acest an de catre animatori sociali. Acestia ii ajuta in mod continuu sa-si dezvolte increderea in fortele proprii, cand parintii sunt plecati peste hotarele tarii sau cand sunt neglijati in comunitate din anume motive.

1 iunie va trece, dar vom astepta o alta sarbatoare abia anul viitor!? Situatia celor 18 comunitati in care activeaza CLPDC este diferita. Aici, autoritatile locale au constientizat ca drepturile copiilor trebuie, mai intai de toate, respectate si protejate de fiecare data cand acestia se pomenesc intr-o situatie dificila. Studiile demonstreaza ca problemele sociale ca neglijenta, violenta, abandonul, riscurile de exploatare si trafic isi au originea in familie. In anul curent, peste 200 parinti au fost mobilizati sa participe la un dialog pentru a identifica si aplica cele mai bune mecanisme de relationare cu copiii lor.

Primii pasi importanti in protectia drepturilor copiilor au fost deja realizati. Activismul Unitatilor de Protectie a Copilului de a oferi copiilor atentia si eforturile maxime de integrare in comunitate poate fi privita drept un inceput al schimbarilor sociale de protectie a familiilor si copiilor nevoiasi. Reprezentanta in Republica Moldova a Fundatiei elvetiene „Terre des hommes” implementeaza proiectul FACT de sustinere a copiilor in risc la nivel comunitar, in cooperare cu „Salvati Copiii” Moldova, Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului, finantat de catre UNICEF, SDC si Medicor.

Prin eforturile zilnice de sustinere a copiilor, incurajam atat structurile de protectie din Moldova, cat si societatea civila sa cream un mecanism durabil pentru protectia copilului. Un mecanism de cooperare dintre primarii, societate civila, institutii locale si raionale de protectie a copilului ar asigura respectarea drepturilor copilului si protejarea lor fata de problemele sociale in fiecare zi.

 

Natalia Ghilascu
Coordonator Informare/Comunicare
Fundatia elvetiana "Terre des hommes"
Str. Kogalniceanu 81/1, Chisinau MD-2009, Republica Moldova

natalia.ghilascu@tdh.moldnet.md
tel: 23 86 42, fax: 23 34 07
www.tdh-childprotection.org