Asistenţă juridică pentru o societate democratică în Sud-Estul Republicii Moldova



În susţinerea populatiei vulnerabile din mediul rural, Centrul Informaţional Tighina (ONG) din or. Căuşeni implementează proiectul „Asistenţă juridică pentru o societate democratică în partea de Sud-Est a Republicii Moldova”, graţie suportului financiar din partea Fundaţiei European Endowment for Democracy.

Proiectul аrе ca scop de a contribui la consolidarea transparenţei proceselor de guvernare şi promovarea drepturilor omului şi a statului de drept în raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă, regiune poziţionată strategic lа frontiera cu Transnistria şi Ucraina, şi concentrîndu-se pe grupuri din mediul rural.

În cadrul acestei iniţiative, аvocatul şi juristul de proiect vor acorda asistenţă juridică gratuită populaţiei locale cu privire la aspecte legate de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv dreptul la muncă, cazurile de violenţă în familie, drepturile de proprietate şi abuzuri de putere.

În acest scop vor fi efectuate un şir de activităţi:

  • Întruniri ale avocatului şi juristului de proiect cu populaţia din toate localităţile rurale din raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă, pentru a informa persoanele vulnerabile cu privire la modul de a-şi apăra drepturile. În cadrul seminarelor de informare acestea vor oferi asistenţă juridică gratuită. Participanţii vor primi consultare juridică, precum şi informaţii utile cu privire la legislaţia ce se referă la problemele grupurilor vulnerabile. Deasemenea vor fi distribuite buletine informative, postere, calendare şi pliante.
  • Asistenţă juridică zilnică gratuită la sediul organizaţiei. La necesitate, avocatul va oferi suport gratuit pentru iniţierea şi soluţionarea dosarelor depuse în instanţa de  judecată.
  • Difuzarea emisiunilor televizate în direct, care vor oferi posibilitate populaţiei din localităţile ţintă să primească răspuns de la avocat, jurist şi reprezentanţi ai structurilor de stat.

Proiectul este un partener de încredere pentru cei căror le-au fost încălcate drepturile, venind cu sprijin în protecţia lor.

Proiectul este implementat de către Centrul Informaţional Tighina cu suportul financiar din partea European Endowment for Democracy.  

Coordonator de proiect: Tudor CÎŞLARU

www.cit.md