SOCIETATEA CIVILA INTINDE O MANA DE AJUTOR COPIILOR CU DISABILITATI



Organizatii nonguvernamentale si voluntari implicati in activitati comunitare, inclusiv copii si tineri, au participat sambata, 31 mai, la un eveniment dedicat Zilei Internationale a Copilului. Protagonistii actiunii cu genericul: „Curcubeul Copilariei" au fost copii cu disabilitati, care au dat dovada de faptul ca sunt in stare sa realizeze lucruri frumoase, transmite Info-Prim Neo.

Spectatorii au avut posibilitatea sa vizioneze un concert extraordinar sustinut de catre copii aflati in dificultate. Acestia au dansat, au cantat si au recitat poezii, dand dovada de ingeniozitate, curaj si multa dorinta de viata si de a cuprinde frumosul. Pe parcursul anului 2008, alaturi de acesti copii au fost voluntarii din comunitate care i-au ajutat sa-si cultive abilitatile.

Sefa Directiei generale educatie, tineret si sport (DGETS), Tatiana-Nagnibeda-Tverdohleb, a decalrat pentru Info-Prim Neo, ca activtatea „Curcubeul Copilariei" se include in seria evenimentelor care are drept scop incluziunea copiilor cu dificultati in institutiile cu statut general, integrarea si adaptarea lor in societate, astfel incat sa se bucure de aceleasi drepturi ca si ceilalti copii. Potrivit sursei citate, pe parcursul anului, copiii, tinerii din comunitate au participat in mod activ la activitatile destinate copiilor cu disabilitati. „Sa speram ca acest curcubel al copilariei va continua maine, poimane si pe parcursul verii intregi", a mentionat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

Evenimentul se vrea, de asemenea, a fi unul orientat spre incurajarea parteneriatelor sociale in solutionarea problemelor copiilor. Organizatorii vin cu mesajul ca actiunile comunitare contribuie la dezvoltarea calitatilor necesare pentru a accepta fiecare membru al societatii, in special, pe copiii, indiferent de conditia fizica sau sociala.

Prezenta la eveniment, premierul Zinaida Greceanai, presedintele Grupului de nivel inalt pentru copii din Moldova, a declarat ca evenimentul vine sa aduca in atentia opiniei publice importanta respectarii drepturilor copilului, dar, mai ales, necesitatea de a pune accent pe atitudinea cu care sunt tratati copii in diferite situatii ale vietii.

Si Baronesa Emma Nicholson, copresedinte al Grupului de nivel inalt pentru copiii din Moldova, a salutat evenimentul. Potrivit sursei citate, situatia copiilor cu disabilitati in R. Moldova este mult mai buna comparativ cu alte tari, tinand cont ca in Europa exista peste un milion de copii care sunt gresit institutionalizati.

„Curcubeul copilariei" se desfasoara in cadrul activitatilor de implementare a Strategiei si Planului national de actiuni comunitare pentru sustinerea copiilor aflati in dificultate. Organizatorul evenimentului este Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului, in parteneriat cu Grupului de Nivel Înalt pentru Copiii Moldovei, autoritatile administratiei publice centrale si locale, organizatiile internationale si societatea civila. 

 

www.info-prim.md