ZAMBETUL NU ARE HOTARE. PROMOVAREA PRIETENIEI SI A TOLERANTEI PRIN SPECTACOL



icnurzimbetfarafrontiere1.jpgTrupa de artisti „Clovnii fara frontiere" a prezentat, intre 17 si 31 mai 2008, spectacole si a animat ateliere de creatie in peste 16 institutii specializate pentru copii din mai multe localitati ale Republicii Moldova, inclusiv la Centrul de Cazare pentru Refugiati si Solicitanti de Azil, aflat in subordinea Directiei Refugiati din cadrul Biroului Migratie si Azil al Ministerului Afacerilor Interne, si la Centrul de Caritate pentru Refugiati din Chisinau. Actiunile din aceasta primavara sunt o continuare a proiectului initiat in Moldova incepand cu anul 2002.

În cele doua saptamani de turneu, patru artisti din Franta - Maxime Barnabe, Stephane Chivot, Patricia Marinier si Chloe Gazave, impreuna cu alti patru artisti moldoveni - Mihaela Stambeanu, Ghenadie Galca, Diana Dicusara si Alexandru Plesca, au prezentat spectacole in fata copiilor de la cateva scoli internat si orfelinate din Stefan Voda, Soroca, Drochia, Telenesti, Calarasi, Ocnita, Floresti, Falesti, Leova si Hincesti.

Primele spectacole au fost prezentate in fata copiilor din familiile refugiate in Republica Moldova, aflate la Centrul de Cazare. La aceste reprezentatii au fost invitati si elevi ai claselor primare din institutii de invatamant din apropiere: Scoala nr. 17, Gradinita nr. 123 si Scoala primara nr. 9 - toate din oraselul Aeroportului si de la Centrul de Caritate.

 

icnurzimbetfarafrontiere2.jpgTrupa „Clovnii fara frontiere" isi desfasoara activitatea din 1993, bucurand-si in fiecare an micii spectatori cu cate aproximativ 80 de spectacole prezentate in diferite tari ale lumii.

O alta activitate a artistilor este organizarea Atelierelor de creatie, cu participarea copiilor - de obicei, fiecare atelier este axat pe unul din subiectele spectacolelor.

Scopul acestor actiuni este promovarea prieteniei si a tolerantei intre diferite grupuri etnice si integrarea in societate a persoanelor marginalizate.

Reprezentarile in Republica Moldova a trupei „Clovnii fara frontiere" au fost organizate cu sustinerea Înaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (ICNUR) si a fost coordonate de organizatia non-guvernamentala „Partener" din Franta.

 

Imagini: Dumitru Maxim