O ASOCIATIE RELATEAZA DESPRE CONDITIILE PERICULOASE IN CARE SUNT ADUSI PE LUME COPII IN MOLDOVA



Presedintele asociatiei obstesti „Moldova mea”, Fiodor Ghelici, acuza statul de incapacitate de a asigura conditii normale pentru nasterea copiilor. Sursa citata a declarat vineri, 23 mai, intr-o conferinta de presa ca femeile din R. Moldova aduc pe lume copii in conditii de neimaginat, transmite Info-Prim Neo.

Fiodor Ghelici spune ca a avut prilejul sa vada conditiile in care se stau in maternitate lauzele si nou-nascutii cand nora lui a adus pe lume o fetita. La mai mult de o saptamana dupa nastere, fetita si mama se mai afla la maternitate. Copila este internata in sectia reanimare.

Ghelici sustine ca a insistat sa mearga si sa discute cu medicii, dar a ramas stupefiat cand a vazut conditiile antisanitare: cada murdara, lipsa apei in robinet, chiar si a celei reci, lipsa luminii electrice in saloane.

„Conducerea tarii este preocupata de constructia fantanilor, reconstructia manastirilor, dar nicidecum d e imbunatatirea conditiilor in care apar pe lume noi-nascutii”, a declarat Ghelici.

Fiul lui, Serghei, tatal fetitei, a declarat presei ca toata aceasta perioada a fost presat de personalul medical sa achite pentru serviciile de ingrijire a fiicei sale. El sustine ca s-a adresat Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, dar ca nu i-a fost inregistrata plangerea, pe motiv ca nu s-a ajuns la luare de mita.

Directorul Spitalului nr.1, Victor Savin, maternitatea in care s-a nascut nepoata lui Fiodor Ghelici, spune ca a preluat institutia cu multiple probleme pe care inca nu a reusit sa le solutioneze din cauza insuficientei surselor financiare. El spera ca, dupa ce presa va monitoriza situatia, conducerea tarii va atrage mai multa atentie spitalelor si, in special, maternitatilor.

www.info-prim.md