Comunicat: Cafenea de Discuții



Pe data de 22 noiembrie, la ora 15.00, Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”Artico” a lansat un proiect nou- cafeneaua de discuții ”Generația I.D.E.A.: Inițiative, Dezbateri, Exemple, Acțiuni”. Inițiativa este o platformă de comunicare dintre reprezentanții instituțiilor de stat și private, ONG-uri și tinerii din Republica Moldova. Ea are drept scop asigurarea unui schimb de idei asupra celor mai importante subiecte legate de tineri și viitorul acestora, schimb ce are loc într-o ambianță relaxată ce predispune la dialog deschis, de la egal la egal. Prima ediție a cafenelei de discuții s-a desfășurat cu participarea dnei Maria Raileanu, șef-adjunct, Direcția Programe de Tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, care a susținut o prezentare a modului în care se desfășoară lucrările de elaborare a Strategiei pentru Tineret 2014-2020.

Cei peste 20 de elevi și studenți s-au implicat activ în discuții, generând dezbateri și prezentând, la final, o rezoluție cu cele mai importante recomandări. Printre acestea, tinerii au sugerat necesitatea creării unei platforme de interacțiune dintre aceștia și ministerele de resort pentru a eficientiza procesul de luare a deciziilor în domeniul tineretului, asigurarea incluziunii sociale și crearea oportunităților de conlucrare pentru tinerii din întreaga țară, inclusiv U.T.A. Găguzia și Transnistria,  crearea mai multor locuri de muncă pentru tineri prin valorificarea domeniilor emergente și profitabile,  reformarea sistemului educațional și oferirea posibilității tinerilor de a-și alege disciplinele de învățămînt în dependență de interesele și aspirațiile profesionale pe care le au, precum și eficientizarea educației formale și promovarea educației non-formale.

Dna Maria Raileanu a declarat că propunerile tinerilor vor fi prezentate în cadrul ședinței de lucru cu privire la elaborarea Proiectului Strategiei, iar tinerii doritori vor putea participa în cadrul acesteia și veni cu sugestii direct către cei responsabili de Strategie.

În cadrul următoarelor sesiuni ale cafenelei de discuții vor fi abordate subiecte precum Proiectul Codului Educației și Planul de acțiuni pentru încadrarea tinerilor în câmpul muncii.

Pentru mai multe detalii despre acest proiect, ne puteți contacta la:

Centrul Republican pentru Copii şi Tineret "ARTICO"

Adresa: bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 169

Tel. : 022 856 200, 022 856 201, 022 856 248

 E-mail:   ludmila.botnar@artico.md

Articol adaugat de: Ştefan Grigoriţa