CONGRESUL SUA A REDUS FINANTAREA PENTRU SUSTINEREA DEMOCRATIEI SI DREPTURILOR OMULUI IN MOLDOVA



Potrivit unui raport Freedom House, finantarea acordata de catre Statele Unite ale Americii (SUA) pentru sustinerea democratiei si drepturilor omului in Republica Moldova va scadea de la 8 314 000 milioane dolari SUA alocati in anul fiscal 2007 la 7 801 000 dolari in 2008. Administratia Bush a solicitat cresterea finantarii de la 8 314 000 dolari SUA la 8 800 000, insa membrii Congresului au optat pentru micsorarea cu 1 milion de dolari a bugetului solicitat de catre administratie.

Raportul Freedom House arata ca SUA a majorat cheltuielile pentru sustinerea democratiei si drepturilor omului in lume cu circa 16% fata de anul precedent. Pentru Europa si Eurasia, Congresul a aprobat un buget mai mare decat cel propus de administratia Bush. Cu exceptia Republicii Moldova si Kosovo, statele din regiune vor beneficia de un ajutor sporit. Belarus, Rusia, Serbia si Georgia raman in continuare prioritati ale Statelor Unite. Congresul a acordat o atentie speciala mai ales situatiei din Federatia Rusa, unde aparatorii drepturilor omului si activistii politici sunt persecutati cu regularitate de catre un guvern popular, dar din ce in ce mai autocratic.

Administratia Bush a propus bugetele necesare pentru dezvoltarea democratiei si drepturilor omului, insa in unele cazuri Congresul a decis sa suplimenteze bugetul astfel Armenia va beneficia Armenia de 21 milioane USD, Azerbaijan - 9,8 milioane USD, Belarus - 9,16 milioane USD, Bosnia-Herzegovina - 14,8 milioane USD, Georgia - 14,5 milioane USD, Muntenegru - 3,1 milioane USD, Rusia - 40,6 milioane USD, Serbia - 18,7 milioane USD, Ucraina - 21,5 mln. USD. In cazul Kosovo, administratia Bush a cerut 43,7 mln. USD, insa a primit 35,1 milioane. In timp ce pentru Molodva a fost solicitata suma de 8,8 mln. USD, insa au fost acordate 7,8 mln. USD. Freedom House precizeaza ca acestea nu sunt cifrele finale, dar negocierile sunt in mare parte finalizate.

Congresul a solicitat ca anumite ajutoare fiannciare sa nu fie indreptate catre Kazahstan si Egipt pana nu vor fi constatate imbunatatiri ale situatiei in domeniul drepturilor omului. Freedom House considera drept o greseala decizia Congresului de a reduce cu 50% bugetul solicitat de catre administratie pentru finantarea Corporatiei Provocarile Mileniului. Astfel, bugetul acesteia a fost redus cu circa 200 000 USD.

In ceea ce priveste Federatia Rusa, Congresul a decis ca orice ajutor pentru Guvernul rus sa fie acordat dupa ce ultimul va demonstra ca nu discrimineaza minoritatile religioase. De asemnea, jumatate de milion de dolari nu va fi acordat decat dupa ce Ambasada SUA la Moscova va prezenta un plan de reforma a sistemului de monitorizare si de incurajare a dezvoltarii democratiei si protectiei drepturilor omului. Per ansamblu, SUA va aloca cu 6 milioane de dolari mai mult pentru aparatorii drepturilor omului din Federatia Rusa.

In perioada fiscala 2008, SUA vor cheltui mai multi bani pentru sustinerea democratiei in lume - circa 1,37 miliarde dolari SUA.

www.europa.md