ONG DIN TRANSNISTRIA ACUZA CHISINAUL DE POPULISM



Presedintele Asociatiei transnistrene "Pro Europa", Boris Asarov, invinuieste autoritatile R. Moldova de populism, atunci cand declara ca pot rezolva diferendul transnistrean pana la alegerile parlamentare din 2009. In cadrul unei conferinte de presa, miercuri, 14 mai, Asarov a lansat critici dure si la pozitia adoptata de Chisinau in negocierile cu Tiraspolul. In opinia sa, problema este mult mai complexa in situatia in care de 15 ani in partea stinga a Nistrului este dusa o politica de discreditare a autoritatilor constitutionale si o „zombare directionata” a populatiei, transmite Info-Prim Neo.

Asarov se intreaba „cui ii este convenabila graba in care sunt create tot felul de comisii, grupuri de lucru si promovate idei irealizabile, cel putin, pe termen scurt?”. „Inchipuiti-va ca unei persoane i-a fost amputat piciorul. Peste ceva timp s-a decis ”sudarea” lui la loc. Este o procedura ex trem de complicata si anevoioasa ... dar ce se intimpla, daca piciorul este cusut invers?”, spune Asarov.

Potrivit sursei citate, definitivarea in termeni atat de scurti a conflictului dintre cele doua maluri si reintregirea R. Moldova este calificata de presedintele Asociatiei transnistrene „Pro Europa” drept o provocare democratiei in genere. „Insistenta Chisinaului si UE pe de o parte si reticenta Moscovei si Tiraspolului pe de alta, pun mari semne de intrebare posibilitatii realizarii termenului invocat de autoritatile moldovenesti”, a mentionat Asarov.

In opinia acestuia, termenul de trei ani pentru definitivarea diferendului transnistrean este unul rezonabil. In acest timp in regiunea transnistreana a Republicii Moldova urmeaza a fi dislocate misiuni internationale civile si de securitate, cu efectivul si echipamentul necesar. Comisariatul Suprem al ONU in R. Moldova pe problemele Transnistriei urmeaza sa inlocuiasca orga nul administratiei de la Tiraspol, structura care si va detine mandatul de decizie asupra acordarii Transnistriei a unui statut special in hotarele unui stat reintegrat.

Mai multi analisti politici au criticat, insa, planul propus de Asarov, motivind cu faptul ca acesta ar urmari, de facto, recunoasterea independentei Transnistriei pe plan international, noteaza Info Prim Neo.

www.info-prim.md