JURNALISTII DE INVESTIGATIE SI ORGANELE DE DREPT DIN MOLDOVA LUPTA IN COMUN IMPOTRIVA CORUPTIEI



4335_investigatii.jpgJurnalistii de investigatie si organele de drept din R. Moldova au obtinut sansa de a lupta in comun impotriva cazurilor de coruptie datorita Campaniei media „Jurnalistii impotriva coruptiei”, parte a Programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova, finantat de Guvernul SUA prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului. Campania a fost lansata joi, 8 mai, in cadrul unei conferinte de presa, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit presedintelui Centrului de Investigatii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, scopul campaniei este consolidarea jurnalistilor in realizarea investigatiilor profesionale pe subiectele legate de coruptie si conlucrarea cu organele de drept. Este cunoscut, ca un jurnalist se afla in mari dificultati cand incearca sa investigheze asemenea cazuri, fiind impiedicat atat de legislatia imperfecta, cat si de reprezentantii organelor de forta. Astfel ca, unindu-se, jurnalistii si organ ele de drept ar putea obtine succese in aceasta munca anevoioasa de deconspirare a persoanelor corupte, spune sursa citata. In cadrul campaniei, Centrul de Investigatii Jurnalistice va consolida o retea a jurnalistilor de investigatie pe intreg teritoriul R. Moldova in cadrul careia jurnalistii cu experienta vor investiga impreuna cu colegii lor din regiune cazuri concrete de coruptie.

Cornelia Cozonac sustine ca in continuare vor fi monitorizate cazurile depistate si mediatizate de jurnalisti pentru a vedea care este reactia organelor de drept la datele oferite de presa. Aceasta se va face pentru ca multiple cazuri reclamate de cetateni, sau descrise de jurnalisti, raman fara atentia celor care trebuie sa efectueze ancheta.

Reprezentantul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), Victor Colev, sustine ca fiecare caz mediatizat de jurnalisti este studiat de angajatii centrului, dar este nevoie de o colaborare mai stransa. Totoda ta, Colev spera ca investigatiile jurnalistice publicate in presa ar putea influenta instantele de judecata, care de cele mai multe ori claseaza dosarele de coruptie sau aplica persoanelor suspectate doar amenda. Din 315 dosare de coruptie trimise de CCCEC in instanta in anul trecut nu a fost condamnata nici o persoana.

Participantii la lansarea Campaniei media „Jurnalistii impotriva coruptiei”au mentionat ca deconspirarea in presa a mai multor subiecte de coruptie va ajuta cetatenii sa devina mai activi, sa nu tolereze actele de coruptie si sa ceara autoritatilor sa intreprinda actiuni concrete.

Campania „Jurnalistii impotriva coruptiei”, parte a Programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova, este implementata de Academia pentru Dezvoltare Educationala, cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale.

Programului Consolidarea Capacitatii de M onitorizare a Societatii Civile din Moldova este administrat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) in cadrul Planului Preliminar de Tara pentru Moldova.


www.info-prim.md