MEDIEREA - MIJLOC ALTERNATIV DE SOLUTIONARE A CONFLICTELOR



mediereagroconsultantbalti.jpgJoi, 24 aprilie, in incinta Universitatii A.Russo din or. Balti a avut loc un seminar cu genericul "Medierea  - metoda alternativa de solutionare a conflictelor". Initiatorii actiunii au fost specialistii Judecatii arbitrale de pe linga AO "Agroconsultant" Donduseni, care in colaborare si cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii implementeaza un proiect nou "Aplicarea metodelor alternative de solutionare a conflictelor in comunitatile rurale".

La activitate au participat studentii anului II a facultatii de drept, specialitatea dreptul general. In deschidere, dl Aurel Serdesniuc, consultant al proiectului, a prezentat oaspetii si a facut o succinta introducere in activitatile  proiectului implementat. In continuare dl Alexandru Nemtev, coordonator al proiectului, a prezentat beneficiile medierii, precum si modul de formare a specialistilor in domeniu. D-lui a mentionat ca medierea este prevazuta de Legea 134-XVI din 14.07.2007 si constituie una din solutiile de degrevare a instantelor de judecata de numeroase cauze si trebuie sa asigure, pe de o parte, solutionarea cazurilor, iar pe de alta, sa contribuie la cresterea calitatii actului de justitie.

La lucrarile seminarului deasemenea  au participat: doi juristi americani -  Kyra Buchko, specialist in problema medierii si Robert Gerardi, consilier pentru probleme juridice a Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Moldova si Corina Chirilov, asistent a sectiei cultura si presa a Ambasadei SUA in Moldova.

Dna Kyra Buchko s-a referit mai mult la istoria dezvoltarii medierii in SUA, la tipurile de conflicte aparente  si metodele de solutionare ale lor. Medierea reprezinta, in fapt, o modalitate facultativa de solutionare a conflictelor, pe cale amiabila, in conditii de neutralitate, impartialitate, dar si de confidentialitate, urmarind obtinerea unei solutii reciproc convenabile. Robert Gerardi la rindul sau a afirmat ca, “medierea este o modalitate de solutionare a litigiilor prin care se evita cheltuielile de judecata si se economiseste timp”.

Pe parcursul intrunirii studentii au aratat a fi interesati de tema data, adresind oaspetilor intrebari ce tine de obiectul medierii, capatarea statutului de mediator etc. La sfirsitul seminarului oaspetii de la Ambasada SUA  au daruit bibliotecii Universitatii un manual „Sistemul de drept in SUA”. Decanul facultatii si studentii, la rindul lor, au multumit organizatorilor, mentionind ca cunostintele obtinute le vor ajuta in cadrul viitoarei activitati.

Sursa: DemocracyGrantsMoldova@yahoogroups.com