CAMPANIA "DA PENTRU EDUCATIA CIVICA SI NOI SI LEGEA"



seminaredinet006.jpgCampania "DA pentru Educatia Civica si Noi si Legea" a inceput cu raionul Edinet. La data de 16 aprilie anul curent, in incinta Scolii Profesionale Nr. 1 din or. Cupcini, raionul Edinet, a avut loc seminarul regional cu genericul "Necesitatea reintroducerii dicsiplinelor scolare Educatia Civica si Noi si Legea ca subiecte obligatorii in curricula scolara". Acesta este primul seminar din ciclul de 3 seminare din cadrul proiectului "Tinerii vor sa practice Democratia", finantat de catre Ambasada SUA in Moldova, si implementat de catre ONG Centrul Inovatiilor Educationale.

Locul desfasurarii campaniei nu a fost ales intimplator. Institutia data pregateste cadre tinere care se incadreaza foarte repede in cimpul muncii. Scoala isi desfasora activitatea inca din 1977, poseda un colectiv didactic si profesional de 60 de persoane si pregateste anual peste 400 meseriasi in domeniul Industriei de conserve, Industria alimentara, precum si asa specialisti ca: Informaticieni, auto lacatusi, bucatari si chelneri. Elevii care isi petrec studiile aici au necesitatea de a cunoaste, de a se famialiariza cu notiuni si repere referitoare la cadrul legislativ, valori si atitudini civice, clauze stipulate in manualele de Educatia Civica si Noi si Legea. Evenimentul a fost unul marcant si a atras o atentie deosebita, la seminar fiind prezenti postul TV local “AVM” si reprezentanti ai presei scrise “Curierul de Edinet”.

seminaredinet007.jpgEchipa de implementare a proiectului a fost asteptata cu mult interes si entuziasm. Evenimentul s-a desfasurat cu usile deschise, la seminar fiind prezenti peste 30 tineri din diferite regiuni (Edinet, Briceni, Cupcini, Badragii-Vechi, etc), precum si cadre didactice din cadrul institutiei. Un deosebit aport la avut D-na Iulia Marcu, profesoara de Istorie din cadrul aceste scoli, care a coordonat activitatea in teritoriu, cit si Directorul institutiei- Dl. Bilevschi Mihail.

Timp de aproape 3 ore, participantii au avut ocazia sa se informeze despre curricula si conceptul acestor discipline, au revazut materialele, cartile, brosurile deja existente, au initiat diferite discutii referitoare la “problematica” acestor discipline, au propus unele modificari. Atitudinea participantilor a fost unanima. Seminarul s-a petrecut intr-o atmosfera deosebit de degajata si libera astfel incit prin intermediul diferitor exercitii interactive tinerii si profesorii au avut posibilitatea de a-si exprima opinia despre necesitatea studierii in Scoala a disciplinelor Noi si Legea si Educatia Civica. Opiniile au fost diverse, desi toata lumea a fost de acord ca aceste discipline sint deosebit de importante pentru formarea unor personalitati libere, cu o puternica gindire critica. De asemenea acestia considera ca studierea acestor discipline in scoala este absolut necesara. “Cred ca acest obiect va fi pina la urma introdus in orarul scolar ca obiect obligatoriu si nu doar optional” a afirmat D-ul. Rijala Marin, Directorul Adjunct al Scolii Profesionale.

La finele seminarului participantii au elaborat slogane in favoarea disciplinei “Educatia Civica” si “Noi si Legea”. “Disciplinile date ofera o speranta, o posibilitate de a afla lucruri noi si utile” au afirmat unii dintre participanti. Dintre sloganele propuse putem remarca: ”Mai multe vom afla daca Educatia Civica vom studia”, “Da Noi si Legea”.

Putem afirma acum ca “Tinerii din Edinet vor sa pratice Democratia!”. Campania “DA pentru Educatia Civica si Noi si Legea” ca discipline obligatorii in institutiile scolare continua. Urmatorul seminar se va desfasura in r-ul Orhei.