O nouă punte de legătură cu Uniunea Europeană



În perioada 22 august-12 septembrie va avea loc cea de-a cincea ediție a Școlii de Vară pentru un grup de studenți și doctoranzi din Germania, pe tema: MULTICULTURALITATE, MINORITĂȚI, MOBILITATE. Acest proiect este oragnizat de către Moldova-Istitut Leipzing împreună cu Facultatea de Istorieși Filozofie de la Universitatea de Stat din Moldova și în colaborare cu Serviciul German de Schimb Academic.

Deschiderea oficială a școlii de vară va avea loc pe data de 23 august, orele 09.30, la sediul Casei Limbii Române „Nichita Stănescu” (Str. M. Kogălniceanu 90, Chișinău). Cu acest prilej, vor fi adresate câteva cuvinte de salut de către dl. Alexandru Bantoș, Directorul CLR, dl. Dr. Igor Corman, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, dl. Matthias Meyer, Ambasadorul Republicii Federale Germania, dl. Vasile Dumbrava, Vicepreședintele Moldova- Institut Leipzig e.V., dna Sophia Bellmann, lectorul DAAD la Chișinău și dl. prof. Nicolae Sadovei, Prorectorul Universității de Stat din Moldova (USM).

În cadrul acestui program vor participa 11 persoane dintre care majoritatea sunt licențiați în sociologie, studii europene, istorie, jurnalistică sau romanistică, iar pe lângă aceasta au cunoștințe medii sau avansate de limba română. Interesul particular pentru Republica Moldova ca țară vecină a Uniunii Europene este generat de complexitatea procesului de integrare europeană, inclusiv de aspectele privitoare la dezvoltarea economică sau respectarea drepturilor omului ca valori europene. Ulterior, prin activitățile lor, participanții vor putea contribui la aprofundarea dialogului molodo-german. Prin urmare, programul școlii de vară va include un curs intensiv de limba română organizat la Casa Limbii Române Nichita Stănescu, menit să îi ajute pe studenți să învețe sau să-și perfecționeze cunoștințele de limba română. De asemenea aceștia vor participa la o serie de prezentări și întîlniri cu reprezentanții diferitor instituții guvernamentale și organizații ai societății civile, menite pentru familiarizarea cu aspectele ce țin de istoria neamului, situația politică și reformele din domeniul educației al Republicii Moldova. 

Școala de vară moldo-germană este sprijinită financiar de Ministerul Federal pentru Educație și Cercetare (BMBF) și a fost iniţiată de către președintele Moldova-Institut Leipzig, profesorul și academicianul Klaus Bochmann în anul 2009, cu scopul de a crea o punte de legătură între tinerii din aceste ţări și de a spori interesul studenţilor și doctoranzilor din Germania pentru Republica Moldova și pentru limba română.

Articol adaugat de: Cristina Șoldan