Vara tinerii sunt mai activi
Peste 20 de tineri din Moldova scriu şi realizează proiecte ecologice în cadrul programului ActivEco, desfăşurat de organizaţia neguvernamentală EcoVisio. Acest program oferă sprijin tinerilor cu idei creative şi ambiţioşi, pentru a se implica direct şi concret în rezolvarea problemelor de mediu.
Iniţial, participanţii la program au beneficiat de sesiuni de instruire, organizate la Chişinău şi Bălţi, învăţând cum se scrie un proiect, dezvoltându-şi abilităţi şi competenţe de management, bucurându-se de schimb de idei şi experienţă. În total au fost elaborate 8 proiecte, pe subiecte diverse, de la promovarea ecoturismului, la agricultură şi produse Eco, ciclism, apicultură.
„Programul ActivEco creează un spaţiu pentru dezvoltarea capacităţilor participanţilor şi îi ajută să-şi focuseze eforturile spre o societate mai ecologică şi conştientă. Susţinând tinerii, putem consolida o echipa puternică de activişti care vor creşte profesional şi vor contribui la schimbări pozitive în Republica Moldova”, a menţionat Valeria Şvarţ-Gröger, coordonatorul programului ActivEco.
„Ecoturism pentru tinerii din zonele urbane în arealul Orheiul Vechi” este proiectul în care sunt coordonator, împreună cu Elena Scobioală şi Cristina Kifa. Ne propunem să implicăm un grup de tineri într-un traseu turistic în arealul Orheiul Vechi, pentru a cunoaşte locurile pitoreşti, istoria, tradiţiile şi obiceiurile ţinutului, a interacţiona cu oameni locului, inclusiv meşteri populari etc. Aceşti tineri vor fi, timp de o zi, „membri” cu drepturi şi obligaţii depline, în 10 familii, unde vor fi implicaţi în treburi gospodăreşti şi vor simţi cum e viaţa la sat.
Proiectul „Bike Point” este coordonat de Alexandru Munteanu şi Ion Ungureanu, care şi-au propus să deschidă un punct de reparare a bicicletelor şi să promoveze ciclismul ca mijloc alternativ de transport pentru locuitorii Chişinăului. Tinerii vor amenaja un loc comun de întâlniri pentru biciclişti, unde vor avea loc şi ateliere (despre cum să-ţi repari bicicleta), proiecţii (de filme despre şi pentru biciclişti), întâlniri cu poliţia (creşterea gradului de conştientizare despre conducerea bicicletei pe drumurile publice), parade velo (tematice), prezentări cu invitaţi de peste hotarele ţării (Kiev, Ukraina).
„Dulce Plai” este un alt proiect, coordonat de Liza Mămăliga, originară din oraşul Ungheni. Ea va aplica metoda teatrului social în rândul elevilor claselor primare şi îi va învăţa care este rolul albinelor pentru conservarea naturii, dar şi ce beneficii aduce consumul de miere. Proiectul va demara în luna septembrie şi va fi desfăşurat în liceele din Chişinău.
„Mi-am propus să dezvolt o serie de activităţi de informare privind tematica alimentelor crescute organic faţă de cele crescute industrial, să analizez care sunt preţurile de producere şi realităţile fermierilor noştri, cum este afectat mediul prin agricultura industrială şi cea organică şi ce soluţii există pentru producerea de alimente sănătoase”, spune Eugen Iliinschi.
„Vom implica părinţii şi educatorii în procesul de educaţie ecologică, creând în aşa fel o reţea care, în opinia noastră, va aduce soluţii spre o dezvoltare durabilă. Vor participa 20 de copii din grupa pregătitoare a grădiniţei din satul Gura Galbenă, Cimişlia şi părinţii acestora, care, prin activităţi non-formale, vor afla despre managementul deşeurilor, protecţia apelor, aerului prin etc.”, a menţionat Ala Vacarciuc, o altă participantă a programului ActivEco.
Şi Mihaela Tabarcea susţine că îi pasă de mediul înconjurător, iar acest program i-a oferit şansa de a face o schimbare spre bine în comunitatea ei.
Totalurile proiectelor vor fi anunţate în octombrie a.c., în cadrul unui seminar, iar tinerii se vor lăuda cu rezultatele obţinute şi vor împărtăşi din experienţele trăite.
Mircea Mitrofan