Cronica expediţiei ecologice a tinerilor pe rîul Bîc: ziua a 7-a



articolul 7În a şaptea zi a expediţiei ne-am început drumul din satul Chetrosu, loc unde am depistat nu doar surse de poluare a rîului, care sunt deşeurile aruncate fără milă în apă, ci şi a terenurilor agricole din apropiere. Cea mai eficientă cale pentru a determina calitatea apei este un monitoring biologic pe care l-am efectuat in acea zona, dar nu am gasit nici o formă de viaţă, fapt care ne-a determinat să constatăm că apa rîului Bîc este moartă. Totuşi fermierii irigă culturile agricole cu aceasta sursă de apă murdară şi extrem de poluată. Suprafeţe mari de varză, leguma care necesita o cantitate mare de lichid, sunt udate cu ajutorul unor ţevi prin care curge apa pompată de un motoraş din rîul Bîc. Am descoperit multe utilaje de acest fel. O altă problemă este staţia de epurare defectă. Toată apa uzată se acumuleaza într-un „lac”, de unde la fel se irigă. Un lucrator ne-a spus ca acea varză este vîndută în toată Moldova şi poate ajunge pe masa fiecaruia. De asemenea, ne-a zis că în timpul ploilor abundente, cînd rîul se revarsă peste maluri, toată iarba inundată se usuca, dovadă a acidităţii excesive a apei.

În continuare pe cursul rîului a tot persistat un miros specific de canalizare, care în unele regiuni era tot mai accentuat. Am mers pas la pas pînă am ajuns la podul de langă Anenii Noi, unde împreună cu primarul oraşului Anenii Noi am instalat, la podul de pe ruta oraşul Anenii Noi – satul Bulboaca, plăcuţe informative cu mesajul "Iubeşte-ţi rîul!", amplsat sub indicatorul rutier "r. Bîc". Sperăm că cei care vor trece peste pod vor fi înduioşaţi de inscripţie şi se vor gîndi de doua ori înainte să arunce deşeuri în rîul Bîc.

Spre seara, am organizat împreună cu copiii taberei "Viişoara", unde am făcut popasul peste noapte, un flash mob pentru ca să atenţionăm tînăra generaţie asupra stării tragice a rîului. Ei s-au dovedit foarte entuziasmaţi şi receptivi, împărtăşindu-ne impresiile lor pozitive şi oferindu-ne cu mare drag susţinerea lor morală.

Pozele noastre le puteţi urmări pe www.facebook.com/Centrul  Naţional de Mediu

Articolul a fost scris de Grupul Comunicare a expediţiei ecologice a tinerilor pe rîul Bâc: Corina David.

Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului “Tinerii în acţiune”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova.

Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.