Cronica expediţiei ecologice a tinerilor pe rîul Bîc: ziua a 6-a



articol 6În dimineaţa zilei a şasea, am fost foarte nerăbdători să realizăm programul elaborat de organizatorii expediţiei. Aflîndu-ne deja în Chişinău, nu am ezitat să facem o vizită singurei staţii de epurare a apelor uzate, pe care o deţine oraşul. Staţia are un impact enorm atît asupra cantităţii apei rîului Bîc, cît şi a calităţii acesteia în continuare  pe cursul său, la ieşirea din Chişinău.

Ansambul de instalaţii şi utilaje se extinde pe o suprafaţă de 200 ha, ceea ce semnifică faptul că este cu mult mai voluminoasă decît staţia de epurare de la Călăraşi, pe care am vazut-o anterior. Desigur că nu am fost lăsaţi să bîntuim locul fără o persoană specializată în domeniu, care să ne explice întregul proces de curăţire a apei canalizate, de la pătrunderea ei, pînă la vărsarea acesteia în rîul Bîc. Am privit cu ochii noştri  toate deşeurile aruncate iraţional şi toate etapele de epurare. Curioşi şi entuziasmaţi, am asaltat ghidul cu o multitudine de întrebări, însă nu ne-am reţinut , deoarece aveam programată o întîlnire cu primarul oraşului, Dorin Chirtoacă. Din luna martie, aşteptăm cu ardoare ocazia să-i comunicăm starea alarmantă a rîului Bîc şi insistenţa noastră a dat, în sfîrşit, rezultate.  Am fost nespus de bucuroşi să-i strîngem mîna primarului şi să-i oferim rezoluţia tinerilor din cadrul Forumului Naţional al Tinerilor din bazinul rîului Bîc, unde am punctat solicitările de respectare a responsabilităţilor de către autorităţi şi angajamentul de implicare a noastră în soluţionarea problemelor rîului. De asemenea, ne-am expus propriile impresii în urma expediţiei din Temeleuţi, raionul Călăraşi pînă în Chişinău.

Dorin Chirtoacă a apreciat ambiţia, curajul şi perseverenţa noastră şi ne-a asigurat că avem sprijinul total al primăriei în viitoarele acţiuni pe care le vom întreprinde. Întrevederea cu primarul a fost  urmată de vizitarea gunoiştei imense a oraşului , care nu este decît un teritoriu foarte extins , neîngrădit, unde sunt aduse produse menajere uzate şi deşeurile Chişinăului. Desigur, nu lipsea mirosul urît şi uşor înţepător, care nu ne mîngîia deloc nasurile. Totuşi, nu am uitat şi de scopul nostru fundamental, care include rîul Bîc şi modul dur de poluare a acestuia, motiv pentru care am pornit imediat pe cursul rîului de la ieşirea din oraşul Chişinău, pînă în satul Chetrosu, raionul Anenii Noi.

Pozele noastre le puteţi urmări pe www.facebook.com/Centrul  Naţional de Mediu

Articolul a fost scris de Grupul Comunicare a expediţiei ecologice a tinerilor pe rîul Bâc: Corina David.

Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului “Tinerii în acţiune”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova.

Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.