Cronica expediţiei ecologice a tinerilor pe rîul Bîc: ziua a 3-a



articol 39 iulie 2013 – incitanta expediţie pe rîul Bîc continuă. Drumul pe care urma să îl parcurgem, desigur , pe jos, avea circa 25 de km, traseul fiind Călăraşi – Străşeni. Ziua a început însă cu o discuţie dintre grupul nostru şi Primarul oraşului Călăraşi, Viceprimarul,  Şeful Inspectoratului Ecologic Călăraşi şi Şeful Centrului de Sănătate Publică Călăraşi. Autorităţile au răspuns în mod deschis şi transparent tuturor întrebărilor noastre, avînd o atitudine pozitivă faţă de propunerile noastre de îmbunătăţire a stării ecologice a rîului.

După aceasta, am vizitat staţia de epurare a apelor reziduale, recent construită în oraş,datorită unor investiţii străine. Aici am aflat că epurarea apelor constră din 4 etape, în urma căreia , aceasta este curăţată şi evacuată în rîul Bîc. Am pornit ,apoi, la drum,trecînd de o mulţime de obstacole, printre care noroi, arşiţă şi epuizare fizică, la fel ca nişte eroi plini de entuziasm şi speranţă că toate eforturile noastre vor  juca un rol decisiv în salvarea unuia ditre cele mai poluate rîuri din ţară. Totuşi, pe această porţiune de traseu , monitoringul biologic , efectuat în localitatea Bucovăţ, a demonstrat calitatea apei, ca fiind una bună.Acest lucru este datorat depistării a circa 8 macronevertebrate, printre care, oligochetele, coleopterele şi gasteropodele.

Pentru a ne restabili energia şi a căpăta noi forţe, am făcut un popas de circa o oră la izvorul din satul Pituşca,iar cazarea pe noapte ne-a fost oferită de către autorităţile raionului Străşeni, pe teritoriul Centrului Auxiliar pentru Copii, unde ne-am amplasat corturile şi am servit cina.

A fost o zi memorabilă, plină de satisfacţie pentu noi toţi.

Pozele noastre le puteţi urmări pe www.facebook.com/Centrul Naţional de Mediu

Articolul a fost scris de Grupul Comunicare a expediţiei ecologice a tinerilor pe rîul Bâc: Tcaci Veronica, Baxaneanu Doina, Bîrcă Veronica şi Dodon Ana.

Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului “Tinerii în acţiune”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova.

Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.