OAMENII POT SCHIMBA FATA LUMII!- ZIUA PAMANTULUI LA CAHUL



ziuapamantuluicahul1.jpgCentrul Regional CONTACT-Cahul, in parteneriat cu Fundatia Comunitara Cahul, Asociatia Obsteasca EGRETA (s. Zirnesti), Societatea de Planificare a Familiei Cahul, primaria Cahul si Comisariatul Raional de Politie Cahul a organizat pe 22 aprilie 2008 actiunea ecologica "Impreuna pentru un mediu mai curat!". Evenimentul a fost finantat prin intermediul Programului de granturi mici al Ambasadei SUA, contributiei Fundatiei Comunitare Dezvoltare Durabila Cahul si Companiei Coca-Cola.

Actiunea a avut drept scop sensibilizarea cetatenilor si a tuturor vizitatorilor orasului Cahul, care este si statiune balneara, privind problemele ecologice ce afecteaza grav sanatatea a milioane de persoane.

  In deschiderea oficiala a evenimentului au luat cuvintul dl Gheorghe Ghetivu, vice-primarul orasului Cahul, dl Anatol Nebunu, directorul Fundatiei Comunitare Dezvoltare Durabila Cahul, dl Oleg Danilceac seful sectiei cultura a Consiliului Raional Cahul si dna Silvia Strelciuc, directorul Centrului CONTACT-Cahul. 

Inceputul evenimentului a fost marcat prin citirea unei adresari a Pamantului catre locuitorii lui, mesaj emotionant, care a creat predispozitia si a stimulat creativitatea participantilor.

La actiune au participat peste 220 tineri: scouti, voluntari si elevi din institutii preuniversitare si profesional-tehnice din orasul si raionul Cahul.         

ziuapamantuluicahul2.jpg In aceasta zi pe peretele de la iesirea din oras au fost desenate 48 de imagini tematice care elucideaza problemele ecologice ale urbei, raionului, tarii sau planetei Pamant, cit si solutiile posibile de interventie in protejarea si conservarea mediului ambiant. Aceste desene, care se intind pe o lungime totala de peste 200 m, atrag atentia tuturor prin continut, aspect estetic si culori vii. Grupurile de participanti au explicat prin versuri, povestioare sau comentarii mesajul ecologic transmis prin intermediul desenelor pe care le-au realizat. 

Actiunea s-a desfasurat intr-o atmosfera placuta, dar incitanta, in care se facea simtit spiritul concurentei si dorinta de participare a tinerilor. Compania Coca-Cola a pus la dispozitia participantilor apa minerala, ajutind astfel tinerii sa-si mentina capacitatea de munca in acel miez de zi fierbinte.

ziuapamantuluicahu31.jpg Toate grupurile care au luat parte la eveniment au primit certificate de participare din partea organizatorilor si cadouri din partea Fundatiei Comunitare de Dezvoltare Durabila Cahul. Apoi, printr-un proces transparent de votare, au fost identificati cistigatorii concursului, care au primit cadouri de pret din partea organizatorilor si confirmarea sprijinului si a sustinerii din partea organizatiilor partenere pe o perioada de lunga durata.

 Dupa anuntarea rezultatelor finale ale concursului de desene mai multi participanti ai actiunii au format o coloana si s-au deplasat spre centrul orasului Cahul, scandind mesaje si apeluri vizavi de problemele ecologice si necesitatea schimbarii atitudinii fata de mediul inconjurator. Scoutii au repartizat pliante si materiale informationale persoanelor pe care le-au intlinit in drum. 

MOTTO-UL GENERAL al actiunii ecologice a fost: „mai multi oameni mici, in mai multe locuri mici, facind mai multe lucruri mici, pot schimba fata lumii!

 

Silvia Strelciuc, director executiv CRAION CONTACT-Cahul