Rezultatele Expediției „Tinerii pentru Nîrnova 2013”



În perioada 2 - 4 Iulie 2013, Asociaţia obştească „Solidaritate Europeană pentru Apă în Moldova” (SEAM) şi partenerii săi au desfășurat evenimentul: Expediția „Tinerii pentru Nîrnova 2013”.

Sesiunea de deschidere a evenimentului a avut loc în incinta Gimnaziului din satul Călimănești, raionul Nisporeni, unde au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Tineretului și Sportului, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Consiliul Raional Nisporeni, Direcția de Învățămînt Nisporeni, Inspecția Ecologică Nisporeni, primari, directori ai instituțiilor de învățămînt din bazinul rîului Nîrnova, părinţi, parteneri, etc.

Scopul Expediției „Tinerii pentru Nîrnova 2013”  a vizat informarea, sensibilizarea populaţiei din bazinul Nîrnova (cursul inferior) privind importanţa rîului asupra sănătăţii, la fel şi implicarea tinerilor pentru ca acesta să devină o prioritate socială, economică şi politică.

Timp de trei zile în cadrul evenimentului au fost întruniți tineri din cele 27 de localități ce fac parte din bazinul rîului Nîrnova, care au obținut cunoștințe vaste despre bazinul Nîrnova, starea în care se află acesta, ce pot face și cum pot acționa ei - tinerii –  în calitate de actori ai comunității, în sectorul de apă și sanitație.

În procesul de investigare a cursului inferior al rîului Nîrnova, tinerii repartizați întrei echipe au colectat informație despre sursele de poluare și resursele rîului, istoricul rîului Nîrnova,etc. În două localități din cursul inferior al rîului au fost desfășurate campanii de informare a populației și de atragere a atenției asupra acțiunilor omului în ceea ce privește domeniul de apă și sanitație.

În cadrul sesiunii de închidere a evenimentului, ce a avut loc în Liceul teoretic „Cezar Radu” din comuna Leușeni și la care au fost prezenți reprezentanții Consiliului Raional Hîncești, Inspecția Ecologică Hîncești, primari și directori ai instituțiilor de învățămînt, participanții la Expediția „Tinerii pentru Nîrnova 2013” au prezentat rezultatele celor trei zile de activitate. Rezultatele au fost prezentate de către tineri în conformitate cu lucrul acestora în cele trei comitete:

  • Comitetul Rezoluției „Tinerii pentru Nîrnova”
  • Comitetul de Cartografiere a resurselor și surselor de poluare a bazinului Nîrnova
  • Comitetul de informare și sensibilizare a populației bazinului Nîrnova

Rezultatele edițiilor I și II a Expediției „Tinerii pentru Nîrnova” au fost înglobate și punctate în 6 rezultate majore ale ediției din acest an:

  1. Rezoluția celor 3 ediții a Expedițiilor „Tinerii pentru Nîrnova” scrisă, votată și înmînată instituțiilor din domeniu.
  2. O hartă a bogățiilor și surselor de poluare a bazinului Nîrnova realizată
  3. Un Lider al Tinerilor pentru Nîrnova 2013 ales
  4. O poveste a cursului vieții rîului Nîrnova alcătuită și difuzată
  5. Populația din 27 de localități ale bazinului Nîrnova sensibilizată cu privire la starea surselor de apă și rolul cetățeanului în acest domeniu
  6. Platforma Tinerilor pentru Nîrnova completată cu membri din localitățile cursului inferior al rîului.

Evenimentul este parte componentă a Programului de Tineret SEAM pentru următorii 2 ani și implementat în cadrul Programului de Granturi 2013 a Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova.

Pozele de la eveniment le puteți vizualiza aici: https://www.facebook.com/tineriipentru.nirnova/media_set?set=a.146432938885417.1073741834.100005561350841&type=3