ONG MEDIA CER CCA SA REVINA LA EXAMINAREA CHESTIUNII PRIVIND EMISIUNEA POVESTI CU MASTI



Organizatii neguvernamentale mass-media fac apel printr-o declaratie comuna catre membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) sa-si exercite functiile cu obiectivitate, in stricta conformitate cu prevederile Codului audiovizualului, facand abstractie de preferintele ideologice sau politice personale. Organizatiile semnatare cer autoritatii de reglementare in audiovizual sa revina la examinarea chestiunii privind limbajul licentios utilizat in cadrul emisiunii “Povesti cu masti”, difuzata de postul privat de televiziune NIT, si sa ia atitudine fata de acest caz, transmite Info-Prim Neo.

Organizatiile semnatare reamintesc ca, in conformitate cu prevederile Codului audiovizualului, este interzisa difuzarea de programe care contin pornografie, violenta exagerata sau limbaj licentios. CCA are obligatia de a investiga, in termen de 15 zile din data sesizarii, cererile si plangerile depuse. Controlul se exercita din oficiu, la cererea unei autoritati publice sau ca urmare a plangerii depuse de o persoana fizica sau juridica afectata in mod direct prin incalcare a prevederilor legale.

Atitudinea membrilor CCA este cu atat mai sfidatoare cu cat Gheorghe Gorincioi, presedintele consiliului, a recunoscut autoritatea de reglementare in audiovizual a primit mai multe sesizari din partea cetatenilor privind utilizarea limbajului obscen in cadrul emisiunii „Povesti cu masti” si a promis ca sesizarile respective vor fi examinate in cadrul sedintei publice din 8 aprilie 2008. Insa, dupa cateva amanari, in sedinta din 17 aprilie, 5 din cei 8 membri CCA prezenti la sedinta s-au opus discutarii acestei chestiuni. Printre cei care au votat impotriva s-a numarat si presedintele CCA, Gheorghe Gorincioi, se mentioneaza in declaratia comuna a organizatiilor media.

Declaratia este semnata de Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Asociatia Presei Electronice, Comitetul pentru Libertatea Presei si Centrul de Investigatii Jurnalistice.

Un demers privind examinarea chestiunii privind limbajul licentios utilizat in cadrul emisiunii “Povesti cu masti” a fost formulat de catre Biroul Permanent al Parlamentului la 1 aprilie curent.

www.info-prim.md