ACTIUNE DE SOLIDARITATE CU PERSOANELE INFECTATE SI AFECTATE DE HIV/SIDA LA CHISINAUaids.jpgO actiune de solidaritate cu persoanele infectate si afectate de HIV/SIDA va avea loc, la 19 mai, in Gradina Publica "Stefan cel Mare" din Chisinau. Evenimentul, dedicat Zilei Internationale de comemorare a persoanelor care au decedat de SIDA, este realizata in cadrul Campaniei de solidaritate cu persoanele care traiesc cu HIV "Pentru ca sunt la fel ca tine. Fii alaturi de ei".

La eveniment sunt invitate personalitati din viata sociala si politica, precum si vedete autohtone. Invitatii vor avea posibilitatea sa discute cu persoanele infectate si afectate de aceasta maladie, iar fiecare persoana solidara va primi o bratara care va contine un mesaj comportamental pe ea. Pe parcursul celor 5 ore cat va dura evenimentul, tinerii prezenti la actiune vor fi antrenati in activitati interactive, ajutati de voluntari care vor organiza concursuri, dialoguri, distributie de materiale, teatru social etc.

Este prima actiune de acest fel organizata in R. Moldova cu scopul de a sensibiliza populatia generala fata de persoanele afectate de HIV/SIDA; de a contribui la crearea unei atitudini tolerante fata de acestea in societate, in familie, in mediile de angajare, comunitate, in sistemul medical si de justitie.

Evenimentul este realizat de Fundatia olandeza SIDA Est-Vest (AFEW), o organizatie neguvernamentala umanitara care activeaza in domeniul sanatatii publice, in colaborare cu Ministerul Sanatatii si Mitropolia Moldovei. Evenimentul a fost autorizat de Primaria Municipiului Chisinau.

In R. Moldova oficial sunt inregistrate 3400 de persoane care traiesc cu HIV/SIDA. 55% din aceasta cifra o constituie persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 ani.