TINERII DORESC SA PRACTICE DEMOCRATIA



Centru Inovatiilor Educationale, cu suportul  Ambasadei SUA din Moldova a initiat proiectul „Tinerii doresc sa practice democratia”. Proiectul  vizeaza problema  disciplinei „Educatia Civica” si „Noi si Legea”, retrase din curriculum scolara ca discipline obligatorii.

Activitatile proiectului se vor desfasura in diferite regiuni a Moldovei: Nord, Centru, Sud. Scopul proiectului  este de a prolifera societatii civile si organelor de decizie necesitatea reintroducerii acestor discipline ca parte a curriculei  scolare.

Obiectivele proiectului sunt: de a identifica printre grupul tinta (parintii, elevi si profesori scolari) necesitatea predarii in scoala a acestor discipline, de a sensibiliza opinia societatii civile si a organelor de decizie asupra necesitatii predarii in scoli a obiectelor de studii „Educatia Civica” si „Noi si legea” .

Activitatile de baza a proiectului  vor fi: organizarea a trei seminare regionale in localitatile rurale si organizarea la finele proiectului unei mese rotunde unde se vor petrece  dezbateri, discutii in comun cu societatea civila si organele de decizie despre necesitatea acestor discipline scolare. Astfel profesorii, grupul tinta vizat, vor avea posibilitatea sa-si  exprime opinia  referitor la subiectul dat, avand posibilitatea de a modifica materialele didactice in corespundere cu necesitatile reale.

In prezent proiectul se afla la prima etapa de desfasurare: identificarea  necesitatii, problemelor, neajunsurilor, avantajele reintroducerii in curricula scolara a obiectelor de studii „Educatia Civica”si „Noi si Legea”. Au fost elaborate 300 chestionare- anchete care au fost expediate profesorilor, elevilor, parintilor. Prin intermediul acestor chestionare se doreste de a afla care este atitudinea profesorilor, elevilor, referitor la disciplina „Educatia Civica” si „Noi si Legea”. Pentru o gestionare cat mai buna a proiectului, cat si pentru a acoperi intreg spectrul educational, chestionarele au fost repartizate atat liceelor, cat si scolilor profesionale.

De asemenea se vor organiza trei seminare zonele: Nord, Centru, Sud. 

Nu ezitata sa va expuneti parerea in forumul initiat de noi pe site-ul Monitorului Civic: http://www.civic.md/forum-general/77avem-nevoie-de-discipline-ca-educatia-civica.html


Centrul Inovatiilor Educationale este o organizatie nonprofit, neguvernamentala, care activeaza la nivel national. Misiunea CIE este de a promova metode inovatoare si participarea comunitara prin antrenarea institutiilor educationale, a organelor de decizie si a intregii societati civile. Membrii CIE sunt ferm convinsi ca principiile si valorile tolerantei, obiectivitatea si gandirea critica trebuie sa constituie o parte integra a curriculei scolare, cat si valori a fiecarui tanar.

Proiectul este realizat de ONG National „Centrul Inovatiilor Educationale” cu suportul Ambasadei SUA la Chisinau.

Mai multe detalii poti afla pe situl: www.e-cie.org sau

Telefon: (+373 22) 29 27 64 sau e-mail: inovatii.edu@gmail.com

 

Sursa: DemocracyGrantsMoldova@yahoogroups.com