"Responsabilitate civica: 10 la 10" vizita la liceul Evrika din Ribnita



ribnitaLa 26 martie 2012 echipa Fundatiei pentru Dezvoltarea Educatiei si Stiintei (FDES) din Republica Moldova a organizat la Liceul "Evrika" din or. Rabnita o intilnire cu elevii claselor superioare cu varsta cuprinsa intre 14-18 ani.

Invitata la intilnire a fost Dna Corina Cepoi, Directoarea de Program, Scoala de Jurnalism Avansat Chisinau, Centrul de Jurnalism Independent. Vizita a fost prima in sirul activitatilor preconizate in proiectul "Responsabilitate civica: 10 la 10" finantat de catre Ambasada SUA in cadrul Programului de granturi mici pentru Democratie. Intalnirea s-a axat pe drepturile si obligatiunile tanarului cetatean, responsabilitatea civica, participarea la procesul de vot si importanta activismului civic pentru construirea unei societati echitabile si prospere.

Dna Corina Cepoi a impartasit din experienta sa de viata in SUA pe durata studiilor pe care le-a facut acolo si a adus exemple concrete despre implicarea tinerilor americani in solutionarea problemelor comunitatii lor, a orasului, a tarii, in special despre munca de voluntariat pe larg promovata si raspandita printre elevi si studenti. Intalnirea a avut un caracter interactiv, participantii afland si despre posibilitatile de implicare in activitati social utile in scoala si orasul lor. Echipa FDES a venit cu exemple si sugestii concrete la aceasta tema si a identificat, impreuna cu elevii, o oportunitate de implicare imediata a acestora, cum ar fi renovarea stadionului scolar care la moment pare impracticabil. Intilnirea s-a finalizat cu o poza colectiva si cu promisiunea ca colaborarea dintre echipa FDES si Liceul "Evrika" va continua sub diverse forme care ar conduce la largirea orizontului tinerilor in aspecte importante, cum ar fi implicarea lor in viata sociala, dar si in procesul de luare a deciziilor la nivel de scoala, comunitate si tara. La intilnire au participat aproximativ 100 de elevi, 4 profesori si Directoarea de Liceu, Dna Eugenia Halus.

Dna Cepoi si Echipa FDES au donat scolii reviste pentru tanarul jurnalist, Constitutia RM si steguletele SUA si a Republicii Moldova.