Tineri din Moldova și UE fac schimb de experiență în domeniul co-management



Societatea civila in ImaginiConsiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) a organizat pe 18 februarie 2013 o conferință regională la care au participat tineri, lucrători de tineret, organizații neguvernamentale și instituții publice din raioanele Republicii Moldova, dar și din străinătate.

Conferința "Participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local" a prezentat rezultatele campaniilor de advocacy implementate in 5 regiuni-pilot ale țării – Cahul, Ungheni, Ialoveni, Fălești și Strășeni, axate pe implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local pe bază de co-management, precum și relatarea experienței în sectorul de tineret a partenerilor internaționali din Croația, România, Lituania, Slovenia și Estonia.

Acest eveniment are rolul de a monitoriza implicarea tinerilor în luarea deciziilor la nivel local, vizând nivelul de cooperare a autorităților locale cu societatea civilă în sectorul de tineret, a declarat Președintele CNTM, Eduard Mihalaș.

Potrivit Coordonatorului de afaceri regionale de la Consiliul Tineretului din Lituania, Gintarė Alaburdaitė, activitățile de tineret din Lituania, cum ar fi"Misiunea în Siberia", aprobarea Legii Tineretului, lansarea campaniilor de informare, educă și îndeamnă tinerii să fie cetățeni activi, cooperând cu autoritățile publice locale.

Reprezentantul Advisory Council al Consiliului Europei, a prezentat experiența acestei structuri în implicarea tinerilor împreună cu guvernele statelor membre în luarea deciziilor ce-i privesc pe tinerii din întreaga Europă.

Președintele Asociației Obștești "Perspectiva" din Cahul, Victoria Ivancioglo, susține că activitățile implementate în raion au fost create după o vizită de studiu în Croația. Doar prin informarea tinerilor cu privire la procesul decizional, ședințe de lucru cu autoritățile locale și dezbateri locale cu reprezentanții societății civile, principiul de co-management are succes și este un model eficient de conlucrare, a mai adăugat Victoria Ivancioglo.

Galina Petcu, Asociația „Faclia", spune că în raionul Ungheni, membrii Consiliului Local al Tinerilor s-au implicat în planificarea Bugetulului Local 2013, precum și în aprobarea Acordul de Consorţiu privind necesitatea creării Consiliului Consultativ privind politicile de tineret.

În cadrul evenimentului au fost făcute publice și rezultatele monitorizării bugetelor publice locale pe sectorul de tineret în toate raioanele țării și instrumentele prin care tinerii sunt implicați în elaborarea bugetului sau Planului de acțiuni la nivel local.

Conferința a fost organizată în cadrul proiectului "Participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local", implementat cu suportul Balkan Trust for Democracy și a Parteneriatului European pentru Democrație (EPD) din resursele financiare oferite de Fondul Naţional pentru Democraţie (NED) şi Ministerul Afacerilor Externe al Cehiei.