Întreprinzători din Cehia sunt dispuși să investească în Republica Moldova



DSC 0007Oameni de afaceri din Cehia sunt dispuși să investească în sectoarele-cheie ale economiei Republicii Moldova, solicitând, în acest context, sprijinul CCI. Pe 13 februarie 2013, la Chișinău, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei, Tudor Olaru, a avut o întrevedere cu un grup de businessmeni din Cehia, în cadrul căreia au discutat despre posibilitățile de plasare a investițiilor în țara noastră.

Jacek W. Spyra, reprezentant al unei companiei cehe de consultanță, a spus că întreprinderea sa colaborează cu mai mulți investitori din Cehia, care sunt interesați de oportunitățile Republicii Moldova. "Anterior am avut întrevederi cu factori de decizie de la Chișinău și am aflat că am putea investi în sectoare prioritare, precum transportul feroviar, sistemele de canalizare și aprovizionare cu apă etc. Am elaborat deja proiecte concrete pentru domeniile respective și suntem dispuși să examinăm și alte oferte. Dacă întreprinderile autohtone doresc să atragă investiții străine pentru dezvoltarea afacerii, trebuie să fie deschise, să manifeste inițiativă.

Avem nevoie de informații despre mediul de afaceri și de parteneri de încredere. În acest context, CCI a Moldovei este o sursă directă, de la care ne putem informa operativ și obiectiv".

Vicepreședintele Tudor Olaru, a asigurat întreprinzătorii cehi de susținerea CCI a Moldovei. "Pentru a stimula inițierea relațiile de colaborare dintre agenții economici din cele două țări, CCI a Moldovei cooperează eficient cu CCI din Cehia, împreună cu care organizează misiuni economice, forumuri de afaceri. Puteți apela oricând la noi pentru a vă oferi asistență și a găsi parteneri de business".

Părțile au discutat și despre posibilitatea deschiderii în Cehia a unei reprezentanțe a CCI a Moldovei.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior al Moldovei și Cehia, pentru 11 luni ale anului 2012, a înregistrat suma de 75.2 mil. USD, cu 17.6% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exportul de mărfuri a constituit de 15.6 mil. USD, crescând de 1,5 ori faţă de anul 11 luni ale anului 2011.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Cehia a însumat 59.6 mil. USD şi a înregistrat o creștere de 11.4 % în raport cu perioada ianuarie-noiembrie 2011.