Guvernul Germaniei sprijină angajații Agenției pentru Eficiență Energetică la dezvoltarea lor profesională



alt

Cu sprijinul Guvernului Germaniei, cei 10 angajați ai Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) vor urma Programul „Managerul Energetic European" (EUREM) în perioada decembrie 2012 - aprilie 2013. Suportul la dezvoltarea profesională a personalului AEE este acordat prin intermediului proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

Programul „Managerul Energetic European" (EUREM) a fost elaborat împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie Potsdam (Germania) şi este destinat inginerilor şi responsabililor tehnici din cadrul întreprinderilor. Programul EUREM este implementat în 13 state europene, printre care şi Austria, Estonia, Franţa, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Spania ş.a

Prin susținerea participării specialiștilor în domeniu la acest curs de instruire, GIZ îşi propune să contribuie la formarea experţilor calificaţi în domeniul eficienţei energetice şi surselor de energie regenerabilă, dar şi la promovarea utilizării eficiente a energiei.

„Programul EUREM contribuie la creșterea şi consolidarea capacităţilor profesionale ale angajaţilor Agenţiei pentru Eficienţă Energetică atât în domeniul managementului energetic european, eficienţei energetice în clădiri, surselor de energie regenerabilă, cât şi la o mai bună cunoaştere a legislaţiei în domeniu.", susține directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan.

Programul EUREM, lansat la 4 aprilie 2011, este desfăşurat de către Camera de Comerţ şi Industrie a RM, cu susţinerea Ministerului Economiei, fiind finanţat de Guvernul Germaniei, prin intermediul GIZ şi al Comitetului pentru Relaţii Economice Est-Europene.

Astfel, la prima etapă a fost instruit un grup de 17 formatori de la companii autohtone şi reprezentanţi ai sectorului public. Aceştia au beneficiat de un stagiu practic în Germania. Ulterior, formatorii şi-au asumat responsabilitatea de a împărtăşi cunoştinţele cu beneficiarii cursurilor EUREM şi de a activa în calitate de instructori.

Ulterior, 8 persoane au urmat cursurile EUREM, în total la acest moment fiind 25 de persoane (inclusiv formatorii) care deţin certificatul de manager energetic. Licenţa este emisă de Camera de Comerţ şi Industrie a RM, împreună cu CCI Nurnberg (organizaţia responsabilă pentru atestarea specialiştilor pe întreg teritoriul UE). Acest document îi permite deţinătorului să activeze ca manager energetic pe teritoriul RM şi UE.

Pe dimensiunea de eficienţă energetică, GIZ mai susţine două proiecte-pilot, şi anume: optimizarea eficienţei energetice a spitalului din Orhei și iluminarea stradală eficientă în comuna Tătărăuca Veche, raionul Soroca. De asemenea, administraţiile publice locale sunt susţinute la extinderea şi modernizarea serviciilor publice locale pe alte două domenii de referinţă: aprovizionarea cu apă şi canalizare; gestionarea deşeurilor solide. Suportul proiectului GIZ este acordat prin intermediul Agenţiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistenţă la programarea şi planificarea regională.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova" este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al României.