Moldova poate fi felicitată pentru realizarea unor reforme legislative în combaterea violenţei în familie şi urmează să se concentreze pe siguranţa victimelor şi atragerea la răspundere a infractorilor



Raportul „Implementarea legislaţiei Republicii Moldova cu privire la violenţa în familie”, lansat astăzi în cadrul şedinţei Comisiei Guvernamentale pentru Egalitatea Gender, prezintă, din perspectiva respectării drepturilor omului, situaţia actuală privind violenţa în familie în Moldova.

Acest studiu formulează un set de recomandări pentru poliţie, procurori, sistemul judiciar, echipele multi-disciplinare, Sistemul Naţional de Referire, medici şi alţi profesionişti care participă la răspunsul multi-sectorial la fenomenul violenţei în familie în Moldova.

Cercetarea este elaborată de Avocaţii pentru Drepturile Omului (Statele Unite), Fundaţia Bulgară de Investigaţii din Perspectiva Gender şi Centrul de Drept al Femeilor (Republica Moldova).

„Republica Moldova a realizat paşi importanţi în aplicarea prevederilor cuprinzătoare din Legea cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie în recurgerea la un răspuns multi-sectorial”, notează raportul, exemplificând cu introducerea, în 2010, a mecanismului de implementare al legii. În acelaşi timp, autorii raportului constată că „este nevoie de o reformă urgentă pentru a elimina barierele din calea justiţiei, pentru a asigura siguranţa victimei şi a-i atrage la răspundere pe infractori”.

În cadrul şedinţei Comisiei Guvernamentale pentru Egalitatea Gender, prezidate de Viceprim-ministrul Mihai MOLDOVANU, raportul este prezentat de către Cheryl THOMAS, Director de Program la Avocaţii pentru Drepturile Omului (SUA) şi expert cu renume mondial în domeniul drepturilor omului şi violenţei faţă de femei. Această şedinţă reuneşte reprezentanţi ai ministerelor, societăţii civile şi comunităţii partenerilor de dezvoltare, implicaţi în răspunsul ţării la fenomenul violenţei în familie.

Studiul „Implementarea legislaţiei Republicii Moldova cu privire la violenţa în familie. Raport din perspectiva respectării drepturilor omului” relevă, de asemenea, că până în prezent au fost emise aproximativ 600 de ordonanțe de protecție, iar „acest număr este unul mic, având în vedere ratele de violență în familie raportate în Republica Moldova – o țară cu o populație de peste trei milioane și jumătate de locuitori”. Raportul aduce vestea bună a creşterii semnificative în ultimul timp a numărului ordonanțelor de protecție: în primele opt luni ale anului 2012 au fost emise mai multe ordonanțe de protecție (286) decât în tot anul 2011 (284). Autorii raportului folosesc evenimentul de prezentare a constatărilor şi recomandărilor raportului ca pe o acţiune de consolidare a răspunsului ţării la fenomenul violenţei în familie.

Recomandările raportului urmează să fie discutate în cadrul unei mese rotunde, organizată cu sprijinul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, ce va reuni factori de decizie, reprezentanți ai societății civile, parteneri de dezvoltare și experți în domeniul dreptului. De asemenea, experții din partea Avocaților pentru Drepturile Omului vor participa în Moldova în calitate de formatori pentru un curs de instruire în domeniul violenței în familie pentru polițiști, desfășurat în perioada 3-5 decembrie 2012.

Contacte:
CENTRUL DE DREPT AL FEMEILOR (CDF)
Str. Sfatul Ţării 27, oficiul 11, Chişinău, MD 2012, Tel./Fax: (+373) 22 237306